Placinte bihorene cu cartofi sau varza acra – reteta de familie

Placinte bihorene cu cartofi sau varza acra – reteta de familie

Am crescut cu aceste placinte facute de bunica mea, iar in Oradea le poti cumpara de la cateva placintarii. Bihorenii stiu sa faca placinte bune. Iata reteta si aici pe blog asa cum o face bunica mea.

 

Ingrediente pentru 10 placinte:

  • 500g faina
  • 4 cartofi medii 
  • apa in care au fiert cartofii
  • 2 lingurite sare
  • un plic de drojdie uscata, sau 2 “unghii” drojdie de la frigider (drojdia le face mai pufoase)
  • Pentru placinte cu varza: varza acra franjuri.

Reteta:

  1. Se fierb cartofii ca pentru piure. Se curata de coaja, se taie cubulete si se fierb in apa cu sare. Nu-i fierbeti complet, luati-i de pe foc cu 5 min mai devreme deoarece ei se vor gati si in cratita cand prajim placinta. Pastrati apa in care au fiert cartofii.
  2. Preparati piureul care va iesi mai tare si lasati apa de pe cartofi sa se raceasca astfel incat sa ramana calduta.
  3. Combinati o parte din apa de la cartofi cu drojdia si sarea, dupa care, cu aceasta compozitie framantati aluatul. Folositi atata apa astfel incat aluatul sa fie moale si sa se lipeasca pe palma, dar atunci cand il framanti sa se dezlipeasca. Aluatul va fi putin lipicios.
  4. Formati o placinta: luati un pumn de aluat de dimensiunea unui mar mic, formati o adancitura in care puneti o lingura cu varf de cartofi. Apoi acoperiti adancitura cu aluat si intindeti-o in forma de cerc. 
  5. Prajiti placinta pe ambele parti intr-o tigaie antiaderenta in putin ulei la foc mediu. Folositi ulei rezistent la temperatura medie – inalta de exemplu de floarea soarelui, avocado sau samburi de struguri.
  6. Pentru placintele cu varza:
    • Stoarceti varza de zeama si puneti-o la fiert intr-o cratita in putina apa. Dupa ce varza a fiert adaugati putin ulei si mai lasati-o un pic pe foc.
    • Folositi-o pentru a umple placintele in loc de cartofi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *