Cea mai gustoasa reteta de zacusca cu morcovi (reteta de familie)

Cea mai gustoasa reteta de zacusca cu morcovi (reteta de familie)

Ingrediente (pentru 15 borcane de 400ml):

  • 3kg de vinete coapte si curatate,
  • 2 kg ardei kapia copti si curatati de coaja si seminte,
  • 3 kg gogosari,
  • 4 cepe mari,
  • un kg de morcovi,
  • 500 ml bullion sau cateva rosii curatate de coaja si taiate cubulete,
  • 500 ml ulei,
  • 2-3 frunze de dafin,
  • sare neiodata fara gust si piper macinat dupa gust,
  • conservant dupa indicatiile de pe plic.

Preparare:

  • Vinetele se coc, se curata si se pun la scurs (de zeama amara) apoi se toaca.
    Ardeii kapia se coc. Pentru a-i curata usor, pe masura ce se coc se pun intr-un vas acoperit si se lasa sa se raceasca. Coaja se va curata foarte usor si repede. Sucul scurs din ardeii copti se pastreaza si se adauga la preparat pentru a da un gust bun, de copt.
    Gogosarii se spala, se curata de cotoare si seminte, se taie bucati si se toaca. Se pot si coace pentru cine are rabdare, dar sunt mai complicat de copt si curatat din cauza formei.
    Morcovii si ceapa se curata, se spala si se dau pe razatoarea mare.
  • Prima data se innabusa in ulei morcovii si ceapa, cand s-au inmuiat putin se adauga gogosarii tocati si se lasa sa fiarba impreuna, pe foc potrivit, amestecand din cand in cand. Se adauga apoi ardeii kapia, tocati si ei, vinetele si bulionul. (Daca folositi rosii in loc de bulion, le puteti decoji usor daca le scufundati 30s intr-o oala cu apa fierbinte.)
    Se amesteca bine se pun si mirodeniile si pentru mai multa usurinta vasul se poate baga la cuptor, la foc mic. Se mai amesteca la 10-15 minute, sa nu se prinda. De exemplu se poate folosi o cratita care sa incapa bine in cuptor.
  • Se lasa sa scada pana capata cosistenta dorita.
  • La sfarsit se pune consevantul dizolvat in putina apa, se mai da un clocot. Se scot frunzele de dafin pentru ca puse la borcan ar da un gust amarui.
  • Se pune in borcanele, spalate, sterilizate si fierbinti (borcanele se sterilizeaza incalzindu-le in cuptor). Capacele se fierb si ele doua minute in apa. Se pune la racit intre paturi, dar pentru mai multa siguranta recomand sterilizarea prin fierbere. Sterilizarea prin fierbere se face punand borcanele umplute si capsate intr-un vas mare cu apa si lasandu-le la fiert 15 minute dupa ce apa a dat in clocot.
  • Din cantitatile de mai sus, daca preparatul a scazut sufficient ies cam 15 borcane de 400 ml.

Sursa: Marilena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *