Gogonele (reteta de familie)

Gogonele (reteta de familie)

Gogonele + pisică
Gogonele cu conopidă
Gogonele feli cu gogoșar

Gogonelele se pun toamna când se lasă frigul și roșiile rămase nu mai au timp să se coacă. Acestea se pun de obicei in borcane mai mari, de cel putin 3 l sau chiar in bidoane sau butoiase.

Ingrediente pentru un borcan de 3l:

  • gogonele
  • 2-3 bețișoare hrean
  • o crenguță generoasă de cimbru
  • mărar de care avem, 2-3 tulpinițe de 10cm, sau flori, sau chiar pliculeț cu frunze uscate (valabil și pentru cimbru)
  • 2-3 frunze de telină
  • usturoi
  • sare neiodata
  • apa
  • Optional se pot pune buchetele de conopida, castraveti si ardei iute

Reteta:

  1. Spalam recipientele cu detergent de vase si le lasam la uscat
  2. Gogonelele se spala bine, se inlatura cele bolnave sau lovite. Se aseaza strans in borcane iar printre ele si la fundul borcanului se pun celelalte ingrediente:mararul cimbrul, betisoarele de hrean curatate de coaja, frunzele de telina si 3-4 catei de usturoi de borcan, toate contribuind la gustul muraturii.
  3. Se face o saramura calculand o lingura cu varf de sare pentru muraturi la un litru de apa. Saramura se fierbe si se lasa sa se raceasca apoi se umplu borcanele.
  4. Borcanele se aseaza pe o tava, se acopera cu farfurioare si se lasa cateva zile la fermentat la temperatura camerei. Periodic se curata spuma formata deasupra. Lichidul din borcane va incepe sa se tulbure pe masura ce incepe fermentatia si chiar va da afara din borcane.
  5. Cand continutul borcanelor incepe sa se limpezeasca, se completeaza cu saramura daca este cazul, in asa fel incat gogonelele din borcan sa fie complet acoperite, se insurubeaza bine capacele si se depoziteaza. Sunt bune de consumat cam dupa o luna.

Ce se poate face cu gogonelele patate sau lovite:

Daca rămân gogonele pătate sau bolnave, li se înlătură parțile stricate, se taie feliute, se adaugă feliuțe de gogosari si/sau castraveti si dacă vă place mai picant chiar si cateva feliute de ardei iute. Se face o marinada ca pentru gogosari (o parte oțet, doua partț apa, sare, zahar, piper boabe, frunze de dafin). Amestecul de legume se pune in marinada clocotită, se lasă doua minute să se inmoaie apoi se pun in borcane, iar peste ele se toarnă marinada fierbinte. Li se insurubează capacele si se pun la răcit intre pături.

A doua variantă: Peste amestecul de gogonele, gogosari si castraveti de mai sus se pune un praf de sare si se lasă o ora să se inmoaie si sa lase zeamă. Se pun in borcane si se toarnă deasupra o saramură (rețeta cunoscută: o lingură de sare la un litru de apa). Mai departe se procedeaza ca la orice conservă in saramură, adică se acoperă borcanele cu farfurioare, se lasă cateva zile la temperatura camerei timp in care se inlatura spuma formată, apoi li se pun capacele si se depozitează. Această salată este gata cam in 10 zile si poate fi consumată.

Sursa: Marilena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *