Castraveti murati cu usturoi si hrean

Castraveti murati cu usturoi si hrean

Ingrediente pentru 15 borcane de 800ml

  • 10 kg castraveti mai mici, cat sa incapa in borcan

Pentru sirop:

  • 1 litru otet
  • 3 litri apa
  • 300 g zahar
  • 150 g sare fara iod

Pentru fiecare borcan:

  • boabe de piper
  • boabe de muștar
  • foi de dafin
  • marar
  • cimbru (poate fi verde sau uscat)
  • 2,3 catei de usturoi pe borcan
  • bucati de hrean
  • morcov
  • ceapa
  • conservant pentru siguranta

Preparare

  • Borcanele se spala bine cu apa si detergent de vase folosind peria si se lasa sa se usuce.
  • Castravetii se spala bine, in doua trei ape. E bine sa fie cat mai proaspeti culesi. Daca sunt culesi de cateva zile se tin in apa cateva ore sa se hidrateze.
  • Intr-o oala se pun la fiert apa, otetul, zaharul si sarea, in amestecul respectiv se pun boabe de piper, boabe de muștar, foi de dafin (nu multe, pt.aroma). Lasam amestecul pe foc pana da in clocot.
  • Se pregatesc borcanele in care se pun marar, cimbru, 2,3 catei de usturoi, bucati de hrean, boabe de piper. Se aseaza castravetii in borcane, pe margine se pun felii de morcov, de ceapa si bucati de hrean.
  • Apoi amestecul se fierbe 15 min si se pune ferbinte peste castraveti si se pun capacele, sa fie etanse.
  • Se poate pune pt. siguranta in borcan putin conservant – (un varf de cutit).
  • Apoi borcanele se aseaza in ladite si se acopera sa stea la cald 2 zile.

Reteta e valabila si pentru gogosari doar ca aici se adauga 1 lingura ulei in sirop si in borcan se pun frunze de telina. Amestecul (siropul) se poate face dupa gust, mai dulce sau mai acru. Deci se poate adauga pe langa cele mentionate mai mult zahar, otet, sare, in functie de cum va place.

Sursa: Iustina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *