Chec super delicios, mult mai sanatos decat varianta cu oua, lapte si unt, imbibata in colesterol.
E necesara o forma clasica de chec pentru copt.
Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana = 200 ml
1/2 cana = 100 ml
1/3 cana = 75 ml
1 lingura = 15 ml
1 lingurita = 5 ml
Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.
Ingrediente pentru 1 chec:
Ingrediente umede:
– 1 cana banane (aprox 2-3 buc) foarte coapte zdrobite la lama S sau cu furculita (trebuie zdrobite foarte bine)
– 3/4 cani zahar brun neprocesat
– 1 lingurita extract natural de vanilie
sau 1 lingurita vanilie burbon macinata;
daca folositi esenta artificiala de lamaie cititi instructiunile pentru a doza corect
– 2 linguri ulei de canola sau ulei rafinat de floarea soarelui (orice ulei fara aroma puternica, NU folositi ulei de masline)
– 1/3 cana lapte de soia neindulcit (sau orice alt lapte vegetal)
Ingrediente uscate:
– 1+1/2 cani faina integrala
– 3/4 lingurite bicarbonat de sodiu
– 3/4 lingurite sare iodata
Pentru jumatatea de cacao:
– 3 linguri pudra de cacao (neagra sau simpla)
– 3 linguri apa fierbinte
Alta varianta alternativa:
In locul jumatatii din cacao puteti sa il lasati monocolor si sa adaugati nuci si stafide.
Preparare:
1. Se paseaza banana la robotul de bucatarie sau se zdrobeste foart bine cu furculita pana devine un piure omogen
2. Se combina ingredientele uscate. Se combina cu telul.
3. Intr-un alt bol se combina cele umede tot cu ajutorul telului pana la dizolvarea zaharului.
Ingredientele uscate se toarna peste cele umede si se incorporeaza cu telul.
4. Jumatate de aluat se pune in forma de check unsa cu ulei sau acoperita cu hartie de copt
5. Separat se fierb cele 3 linguri de apa si le amesteci cu cacao pudra cat sa fie o crema. Daca e necesar se mai adauga apa
6. Crema de cacao obtinura se incorporeaza cu jumatatea de aluat ramasa.
7. In forma de copt se toarna intai aluatul simplu apoi, peste acesta, aluatul cu cacao.
Se poate folosi o furculita pentru a face S-uri in aluat cu scopul de a intrepatrunde cele 2 tipuri de aluat, nu exagerat.
9. Cuptorul se preincalzeste la 170 grade. Se coace timp de 50 min fara a deschide usa cuptorului
10. Dupa trecerea timpului se incearca cu o scobitoare, care trebuie sa iasa fara aluat lipicios prins de ea.
11. Se lasa la racit pe un suport din gratii.
Delicios 🙂
Timp de preparare:
– 10 min + 50 min
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Le gasiti aici
Valori Nutritionale:
55% carbohidrati, daca e facut cu faina alba
Sursa de inspiratie:
Adaptata dupa The Post Punk Kitchen (Isa Moskowitz) reteta originala