Ghiveci dupa o reteta “clasica” bihoreana :), exact asa cum il fac bunica si matusa. Mancarea mea preferata cand eram mica.
Ghiveciul necesita doar sare si putin piper. Gustul delicios e dat de legumele proaspete si dulci, merge facut dupa ce apar rosiile de gradina, vara si toamna. Daca il preparati iarna adaugati o lingurita de zahar brun pentru a-l indulci.
– ceapa: 4 cepe mari
– ardei: 3 ardei marisori
– ardei iute: 1 buc, optional, daca iti place
– rosii: 5-6 buc medii, depinde cat iti place de acru (daca rosiile sunt mari cat pumnul puneti numai 4 buc sa nu iasa prea acra)
– 2 linguri ulei, dupa gust
– sare iodata, dupa gust
– 1 vf cutit piper, dupa gust
– 1/2 pahar orez nefiert (eu folosesc integral, bunicile si matusile folosesc orez alb) sau quinoua
Reteta originala nemodificata:
1) Pui ceapa, ardeii si ardeiul iute (daca iti place) la calit in ulei pana incep sa se inmoaie.
2) Intre timp pregatesti rosiile:
Rupi coditele, deoarece sunt toxice.
Decojesti rosiile: le scufunzi 20 sec in apa fierbinte, le scoti, le lasi la racit si dai jos pielita.
Toci rosiile marunt.
3) Rosiile decojite si tocate le adaugi dupa ce s-a calit ceapa si lasi totul la fiert.
A fost necesar aproximativ 30-40 min pana sa fie gata.
4) Orezul il fierbi separat si il combini la final.
Sarezi dupa gust.
Daca vi se pare prea acra adaugati o lingurita de zahar brun.
5) Delicios, servesti cu paine integrala sau cartofi piure.
Eu prefer sa il mananc numai cu paine pt a-i simti mai bine gustul.
Timp de preparare:
aprox 1 ora
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa cu ingrediente aici
Costuri :
septembrie 2015:
– 1 kg rosii: 5 lei
– 1 kg ardei: 5 lei
– 1 kg ceapa: 1 leu
– 1/2 cana orez: 1 leu
– ulei, sare, piper: 1 leu
Total 13 lei
Sursa de inspiratie: maica & Telca