Salata de gogosari si vinete cu usturoi la borcan (reteta de familie)

Salata de gogosari si vinete cu usturoi la borcan (reteta de familie)

Acest preparat delicios se poate folosi atat ca fel de mancare de sine statator, cu paine prajita, de exemplu, cat si ca salata langa un fel principal. In cazul in care preparatul se foloseste ca aperitiv, se recomanda borcane mici, de 400 ml.

Ingrediente pentru 12 borcane de 400ml (sau 6 borcane de 800ml):

  • vinete 1.5kg
  • gogosari taiati bucati aprox 2 kg
  • cativa catei de usturoi
  • otet
  • ulei pentru prajit vinetele
  • piper boabe
  • frunze de dafin
  • zahar
  • sare
  • apa.

Preparare:

  1. Borcanele se spala cu detergent de vase si se lasa la uscat. Capacele se spala si se oparesc.
  2. Gogosarii se spala, se curata de cotoare si seminte si se taie felii.
  3. Se face o marinada din 500 ml otet, 1 l apa (1 parte otet, 2 parti apa) in care se mai adauga 2 linguri de zahar (sau dupa gust), o lingura rasa de sare, aproximativ 20 boabe de piper, doua frunze de dafin rupte bucatele. Marinada se aduce la fierbere, se pun feliile de gogosari cam doua minute, doar pana se inmoaie si isi schimba putin culoarea apoi se scot intr-un vas. Pastrati marinada.
  4. Vinetele se spala, se taie felii cam de un centimetru grosime, cu coaja cu tot si se prajesc in ulei incins, pe ambele parti, cam un minut pe fiecare parte dupa care se scot pe o farfurie.
  5. Se asaza in borcane in straturi alternative, terminand cu un strat de gogosari. Deasupra se pune un catel de usturoi tocat marunt apoi se toarna marinada fierbinte ramasa de la oparirea gogosarilor (se clocoteste din nou daca s-a racit). Se repartizeaza in fiecare borcan cateva boabe de piper si bucatele de foi de dafin).
  6. Capacele se insurubeaza, apoi borcanele se pun la racit intre paturi.

Gospodina: Marilena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *