Ingrediente pentru 4 portii mari:
- 1 kg spanac proaspat sau congelat
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 4 catei marisori de usturoi, zdrobiti
- 1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa, optional
- 1 lingurita sare
Pentru laptele de caju:
- 100 g nuci caju (care se lasa la hidratat peste noapte in frigider in apa plata)
- 600 ml apa plata
Se poate servi cu:
- Paine integrala
- Omleta din tofu simpla
- Cartofi la cuptor cu ompleta din tofu
- Tofu la gratar
- Tofu marinat la cuptor
- Chiftelutze vegane sau falafel
- Cremvusti vegetali (Inedit, Aivia, Fitto-Fitt, Iezeres)
- Mamaligutza
Aparatura si ustensile necesare:
- Robot de bucatarie cu lama S, optional pt a toca spanacul (sau cutit)
- Blender vertical fix, pentru a prepara laptele de caju
Preparare:
1. Se pregateste laptele de caju:
Scurgeti nucile de caju de apa in care au stat si procesati-le la blender cu 500 ml apa plata proaspata si pana se transforma intr-o crema fina si omogena. Dupa ce s-au omogenizat incorporati si restul de apa.
2. Pregatim spanacul:
- Daca e proaspat se opareste cu apa fierbinte sa se inmoaie (se lasa sa stea cateva minute).
- Daca e congelat se pune la fiert in 2 cani de apa fara a-l decongela in prealabil. Va avea nevoie de aprox 10 min pe foc.
Cand s-a imuiat il scurgeti de apa si il lasati 5 min sa se raceasca. Apoi il tocati marunt manual sau la lama S.
3. Incalziti uleiul la foc mediu intr-o tigaie antiaderenta.
4. Adaugati spanacul tocat si usturoiul zdrobit.
5. Turnati laptele de caju amestecand in continuu.
Lasati pe foc pana devine o mancare suficient de groasa. Daca mancarea v-a iesit suficient de groasa e nevoie doar sa o incalziti 3-5 minute.
6. Opriti focul si adaugati zeama de lamaie. Sarati dupa gust.
Yuuuuuumy!
Mancarea de spanac a iesit asa de buna incat nu am avut rabdare sa ii fac niste poze care sa o puna cu adevarat in valoare 🙂
Laptele de caju si smantana de caju fac minuni in bucataria vegana. De cand le-am descoperit am reinceput sa gatesc mancaruri traditionale care ar fi cerut smantana sau lapte, si absolut de fiecare data rezultatele au fost peste asteptari.
Timp de preparare:
30 min
Costuri :
Ianuarie 2016:
– 1 kg spanac proaspat de la piata – 10 lei
– 80g nuci caju Lidl – 6 lei
– 1 capatana usturoi – 1 leu
– zeama de lamaie, ulei, sare – 1 leu
Sursa de inspiratie: am veganizat reteta de la teo’s kitchen
Cu greu m-am abtinut sa nu-l mananc pe tot !
Ce bine arata 🙂 voi face azi la cina
Sper ca v-a placut! 🙂 Mie imi place cam mult usturoiul, sper ca nu vi s-a parut prea mult.
Usturoiul văd ca ti-a scăpat din reteta…