Blogul nu ar fi complet fara o lista de inlocuitori vegani pentru ingredientele de origine animala.
In bucatarie e multa chimie si deloc surprinzator ca pentru orice ingredient de origine animala exista 1000 de optiuni vegane. 🙂
Lactate – lapte, branzeturi, iaurturi, smantana
Unt si pateuri de uns pe paine
Oua
Miere si alti indulcitori
Gelatina
Supa de carne
Gustul de afumat
Secretul gustului umami
Carne
De unde iti iei proteinele ?
De unde iti iei vitaminele si mineralele ?
Da eu… ce cumpar ?
Da eu… ce gatesc ?
LACTATE – LAPTE, BRANZETURI, IAURTURI si SMANTANA
In magazine puteti gasi o sumedenie de inlocuitori vegani: pentru cateva sugestii click LACTATE VEGETALE in MAGAZINE
Se poate face in casa sau se poate cumpara gata preparat: exista atatea variante de lapte vegetal din caju, migdale, nuci, susan, orez, ovaz, soia, canepa.
Cateva retete de lapte vegetal crud facut in casa gasiti si pe blog: LAPTE VEGETAL de CASA
Cel mai accesibil si cel mai cunoscut este tofu se poate cumpara gata facut sau se poate prepara in casa.
Exista si multe alte optiuni de branzeturi vegane ce se pot face acasa din nuci de caju/migdale etc.
Aici gasiti cateva variante de BRANZETURI VEGANE
Se pot cumpara din comert sau se pot face si acasa din lapte de nuci si seminte, fermentat sau nu.
Pentru reteta de iaurt fermentat click IAURT SI SMANTATA FERTMENTATE de CASA si pentru reteta de smantana ce merge folosita in absolut orice fel de mancare exact ca o smantana obijnuita click SMANTANA si IAURT RAW de CASA
In ciorbe
Pentru a le face cremoase, puteti adauga la cativa litri de ciorba o conserva de lapte de cocos. Adaugati conserva in ultimele 2 min cat sta pe foc. Ii va da putin gust de cocos, delicios, si veti obtine o ciorba exotica si mai deosebita. Merita incercat in special in ciorba de legume si cea de fasole verde.
De cele mai multe ori prefer să adaug smântână de caju, care păstrează neschimbat gustul și o face mia cremoasă.
UNT si PATEURI de uns pe paine
In locul untului si pateurilor din carne avem mult prea multe optiuni delicioase cum ar fi:
– pateuri facute in casa din nuci, seminte, legume, leguminoase : PATEURI VEGANE,
– o varianta simpla de unt: inghetati ulei de masline in congelator si scoateti-l chiar inainte de servire
– margarina nehidrogenata Fitto Fitt;
– cateva retete de unt vegan de consistenta untului: www.vegan.com sau www.veganbaking.net.
OUA DE GAINA
Producatorul roman Fitto Fitt ofera o varianta de inlocuitor vegan de ou.
Gustul sulfuros de ou poate fi obținut adăugând sare neagră, namaka. Se găsește în unele plafaruri sau se poate comanda pe internet.
De asemenea avem la dispozitie inlocuitorii care urmeaza:
OUA – in OMLETA
O placinta similara cu o omleta tare (fritata) si cu gust similar este FARINATA din NAUT (farinata di ceci); farinata se poate prepara la alegere cu frunze de spanac sau diverse legume.
Si omleta spaniola din faina de naut cu cartofi: Kasia Eats Fruit
OUA – in SANDWICH
Pentru gust si consistenta similara oului puteti folosi felii de avocado sau omleta din tofu.
Puteti prepara si o varianta de omleta vegana pentru sandwichuri din naut si avocado.
OUA – in MAIONEZA
In magazine gasiti multe variante gata preparate la preturi accesibile: MAIONEZA VEGETALA in COMERT
Reteta de MAIONEZA din TOFU: 1001vegetarieni.ro
Varianta 1 de maioneza vegana
Maioneza vegetala din lapte de soia cu ierburi (pentru 4 persoane)
– 1 pahar lapte de soia
– 2 linguri otet
– 2 pahare ulei nerafinat de floarea soarelui
– 2 linguri mustar
– 1 lingurita turmeric
– 1 lingura capere
– 1 lingura tarhon
– 1 lingura patrunjel
– 1 lingura busuioc
– 1 lingura chives (soi de ceapa verde)
– sare dupa gust
Intr-un bol se pun: uleiul, laptele de soia si otetul si se amesteca cu un mixer manual.
Compozitia se va intari si va deveni ca o crema densa si fina.
Se adauga si restul ingredientelor tocate si se foloseste mixerul pentru a marunti si omogeniza tot.
Se lasa la rece 4-5 ore.
Reteta se gaseste si online in limba engleza pe simpleveganblog.com
Varianta 2 de maioneza vegana (a la Miyoko)
OUA si LAPTE – in PRAJITURI si DULCIURI
Cautati pe google “vegan egg replacer” si veti ramane surprinsi de cate variante exista.
Cateva optiuni la indemana ar fi: o banana coapta pasata, mar piure, otet si bicarbinat de sodiu, seminte de in macinate amestecate cu apa, apa minerala, prima apa rezultata din fierberea nautului (aqua faba ), silken tofu. Folositi urmatorul tabel de conversie (click pe imagine pentru a o mari).
Pentru retete de bezea vegana gasiti aici cateva informati, exista chiar si un grup de facebook dedicat VeganMeringue, iar daca va intereseaza istoria acestei descoperiri cititi aici pe VegNews
MIERE
Cei mai potriviti inlocuitori similari la consistenta:
– sirop de agave
– sirop de artar
Pentru a indulci un smoothie sau o bautura preparata la blender puteti utiliza fructe foarte coapte (cum ar fi banane, piersici) sau fructe uscate (curmale, smochine, persici, prune sau caise uscate).
Daca va intrebati de ce mierea nu este vegana, puteti urmari aceste scurte inregistrari in limba engleza: Bite Size Vegan si Gary Yurofsky (minutul 23) sau puteti citi urmatorul articol in limba romana veganipentruanimale.com
ZAHAR ALB si alti indulcitori
Indulcitori mult mai sanatosi si vegani:
– sirop de artar
– sirop de agave raw,
– zahar brut neprocesat (muscovado, sucanat, turbinado),
– melasa,
– stevie sirop sau pudra,
Pe blog INDULCITORI
GELATINA BOVINA sau PORCINA
Cautati in magazine gelatina vegana (Marca Biovegan – rosie sau incolora – se gaseste la DM sau online; mai nou chiar si Dr Oetker au o versiune vegana).
In multe cazuri se poate folosi amidon (din porumb sau cartof).
O varianta mai sanatoasa a gelatinei care se comporta ca orice gelatina este gelatina din agar-agar (un gelifiant obtinut din alge) sau alti gelifianti naturali (de exemplu arrowroot care se gaseste la magazinele naturiste).
Cateva optiuni ce le gasiti in magazine: VEGAN in MAGAZINE.
SUPA de CARNE
Supa clara ia gust de la legume nu de la carne – am fost si eu surprinsa sa aflu.
Puteti prepara in casa supa de legume fierband legumele in apa cu putin ulei si sare.
Pentru a obtine un gust si mai apropiat de supa de pui, se poate folosi zeama in care s-a preparat seitan.
AROMA de FUM din ciorba si tocanitze
Aroma de fum din ciorbe si tocanite vine de la …fum 🙂
Exista mai multe posibilitati pentru a da gust de fum mancarurilor vegane. Le gasiti la magazinele naturiste:
– tofu afumat
– boia afumata
– sare afumata
– ulei de cocos afumat
– aroma de fum lichida naturala (inca nu se gaseste in Romania, se poate cumpara din SUA sau alte tari europene)
SECRETUL GUSTULUI : UMAMI
- mancarurile fermentate cum ar fi muraturile si pasta miso
- drojdia inactiva,
- rosiile gatite si rosiile uscate
- ciupercile (in special shiitake)
- sosul de soia
- vinul
- otet balsamic
- maslinele
- algele
- cartofii
- ceaiul verde
- umeboshi (prune japoneze)
De asemenea monoglutamatul de sodiu e utilizat intens si foarte comun in bucatariile si restaurantele din China si tari SE Asiatice – daca va intrebati de ce nu va puteti opri din a manca toata farfuria de la chinezesc s-ar putea sa fie din cauza monoglutamatului artificial folosit.
Pentru a crea preparate irezistibile folositi cu incredere sursele naturale vegane de umami insirate mai sus.
CARNE
Carnea, ca fel principal de mancare, nu simt nevoia sa o inlocuiesc, pentru ca ea in sine e un fel de mancare care nu ma mai intereseaza. In primul rand nu e “mancare”, e trupul mort al unui animal care nu si-a dorit sa moara.
In preparate care in mod traditional contin carne o inlocuiesc cu ingrediente vegetale satioase si consistente, bogate in proteine, cum ar fi: ciuperci in sarmale, in sosuri cu linte sau naut.
Pe blog gasiti multe retete de mancaruri clasice veganizate fara carne.
Daca doriti totusi inlocuitor de carne, pentru preparate gen snitzel / tocanitza / friptura, cea mai sanatoasa optiune e seitanul (“carne” vegetala din gluten) – aici gasiti reteta SEITAN.
Pentru prepararea seitanului folositi condimente speciale pentru friptura sau pentru carnati in cantitate mare – glutenul are un gust destul de fad si trebuie sa ii dati gust din condimente.
Unii vegani prefera soia texturata – mie nici nu imi place si am tot citit ca nu e o versiune sanatoasa de soia asa ca o mananc foarte rar.
Daca va place totusi soia gasiti cateva retete cu soia texturata in limba romana aici fleursvegankitchen.com
Pentru sandwich-uri exista o mie de optiuni de MEZELURI VEGANE pe baza de soia, seitan (gluten) sau naut. Se gasesc in special la magazinele naturiste.
In Romania nu au ajuns inca, dar in alte tari din Europa si in State au aparut multe variante de “carne vegetala”. Puteti citi pe site-ul PETA sau al producatorului Beyond Meat.
O lista de inlocuitori bogati in proteine:
– tofu – din boabe de soia (nefermentat)
– seitan – din cereale (gluten)
– tempeh – din boabe de soia (fermentat)
– soia texturata – din boabe de soia (nefermentat, si recomandat a fi consumata foarte rar)
– ciuperci
– leguminoase: fasole, linte etc..
– chiftele: seitan, soia, tempeh, leguminoase
– snitzele: seitan sau soia
– sarmalutze: ciuperci, ciuperci si nuci, soia texturata
Dar de unde iti iei PROTEINELE?
Ce e aceea o proteina completa?
Proteinele sunt formate din aminoacizi. Aminoacizii pot fi aminoacizi esentiali sau ne-esentiali.
Se numesc aminoacizi esentiali aceia pe care corpul uman nu ii poate sintetiza si trebuie sa ii procure din hrana.
O proteina este considerata completa daca contine toti aminoacizii esentiali in cantitate optima pentru organismul uman.
Carnea si produsele de origine animala contin toti aminoacizii esentiali in cantitate optima, deci formeaza proteina completa.
Alimentele vegetale contin si ele toti acesti aminoacizi esentiali, dar spre deosebire de carne majoritatea legumelor nu ii contin pe toti sau nu ii contin in cantitati suficiente pentru a forma proteina completa.
Anumite legume ii contin pe toti in cantitatile optime (urmeaza mai jos o lista cu aceste legume).
Studiile de nutritie arata ca nu e necesar sa ne procuram toti aminoacizii esentiali la o singura masa, e suficient sa ii procuram pe parcursul unei zile.
Cei ce isi fac griji de un posibil deficit de proteine intr-o alimentatie vegana trebuie sa stie ca:
– Necesarul zilnic de proteine e de doar 10-15% din totalul de Kcal (restul de Kcal e recomandat sa se obtina 65-70% din carbihidrati integrali, 15-20% din lipide)
– Toate legumele si fructele contin proteine, unele contin proteina in forma completa altele nu.
– Studiile de specialitate arata ca un vegan nu va dezvolta carente de proteina daca mananca suficiente Kcal si include zilnic in alimentatie legume bogate in proteine.
Pe scurt, pentru un raport optim de proteine mananca suficiente Kcalorii (nu te infometa) si consuma zilnic alimente bogate in proteine.
– Exista cateva alimente foarte bogate in proteine pe care veganii in mod normal le consuma zilnic, si care e recomandat sa fie consumate zilnic. Acestea sunt:
– leguminoasele (mazare, linte, fasole, naut, soia, alune de pamant – arahide)
– cerealele integrale (sub orice forma: paine, paste, pilaf de orez integral, seitan carne vegetala din cereale) – e de preferat sa consumam cerealele sub forma integrala deoarece contin mult mai multi nutrienti si fibre decat cele procesate
– nuci si seminte (migdale, nuci, alune de padure etc..)
– si alimente mai “exotice”: quinoa, hrisca, seminte de canepa, amarath, spirulina.
Cateva alimente vegetale sau combinatii de alimente care dau proteina completa :
– soia (boabe de soia, sau soia preparata sub orice forma tofu, lapte de soia, tempeh si natto – obtinute din soia fermentata, toate produsele din soia)
– quinoa
– semintele de canepa
– hrisca
– amaranth
– combinatiile de cereale integrale si leguminoase dau o proteina completa:
leguminoase (fasole, naut, linte, mazare, arahide)
+
cereale (grau, orez, orz, ovaz, secara; preparate din cerale: paine integrala, orez, fulgi de cereale, seitan, paste integrale, paste din orez)
– nucile si semintele sunt surse bogate de proteine, combinate cu cereale si spirulina dau proteina integrala
– nuci sau cereale cu spirulina
Exista 2 aminoaizi esentiali lizina si tryptophanul care genereaza uneori discutii, si acestia se gasesc si in alimente vegetale.
Toate leguminoasele sunt foarte bogate in lizina iar tryptophanul se gaseste in cantitati suficiente in soia si produsele din soia, in cereale integrale, in leguminoase si quinoa.
Tocmai datorita continutului ridicat de lizina din leguminoase si soia, e recomandat sa consumam zilnic 3-4 portii de leguminoase (1 portie inseamna: jumatate de cana de tofu sau fasole, 1 cana de lapte de soia, 1/4 cana alune de pamant, 2 lingurite unt de alune de pamant).
Cateva articole pe aceasta tema complete proteins si alimentatiaoptima.ro.
Informatiile sunt extrase din Becoming Vegan – Brenda Davis si Versanto Melina. Vegan for Life – Jack Norris si Vegan for Her – Virginia Messina.
DE UNDE iti iei MINERALELE, VITAMINELE ..?
Un articol in limba romana de la Fleur
Si mai multe surse de documentare veganul timisorean starterkit
Pentru linistea noastra sufleteasca exista diverse pagini de net care ofera gratuit instrumente pentru a monitoriza ce consumam zilnic si a calcula nutrientii din acestia.
Eu am folosit cronometer.com pentru a-mi face o idee ce consum, si aparent consum zilnic toti nutrientii necesari si chiar ii depasesc (cu semnul intrebarii vitamina B12 – ce o iau ca supliment si din lactate fortificate, si vitamina D – ce o iau vara de la soare, iar iarna ca supliment si din lactate fortificate).
Va incurajez sa va monitorizati 1-2 saptamani. Va alunga toate miturile conform careia o dieta vegana nu ne ofera nutrientii necesari 🙂
Si mai multe surse de documentare veganul timisorean starterkit
Pentru linistea noastra sufleteasca exista diverse pagini de net care ofera gratuit instrumente pentru a monitoriza ce consumam zilnic si a calcula nutrientii din acestia.
Eu am folosit cronometer.com pentru a-mi face o idee ce consum, si aparent consum zilnic toti nutrientii necesari si chiar ii depasesc (cu semnul intrebarii vitamina B12 – ce o iau ca supliment si din lactate fortificate, si vitamina D – ce o iau vara de la soare, iar iarna ca supliment si din lactate fortificate).
Va incurajez sa va monitorizati 1-2 saptamani. Va alunga toate miturile conform careia o dieta vegana nu ne ofera nutrientii necesari 🙂
Da’ eu .. ce cumpar ?
Produse vegane in viatza de zi cu zi 🙂 VEGAN in MAGAZINE
Sare neagra de Himalaya pe cartofi prajiti sau pe avocado pe post de ochiuri este fantástica intrucat are gustul acela de ou prajit.
Yummmm.. 🙂 Suna delicios !