E o reteta ce o tot vad in filme: paste cu legume si frunze verzi putin ofilite in tigaie.
Mi s-a pus pata pe ea de cand am vazut The Ghosts in Our Machine, asa ca am incercat si eu aceasta varianta atipica de paste.
E chiar delicioasa , usor de preparat si un mod placut de a introduce mai multe frunze verzi in alimentatie.
Plantele cu frunze verzi sunt alimentele cele mai dens nutritive de pe planeta.
E bine de stiut ca unele din ele contin oxalati care ca inhiba absorbtia calciului. Chiar si acestea sunt foooooarte bogate in nutrienti si e de dorit sa fie incluse in alimentatie cat mai des.
Aceste frunze cu oxalati pot deveni problematice doar daca le consumati excesiv, cum ar fi de exemplu daca consumati zilnic smoothie cu spanac sau suc de spanac.
Frunze ce nu contin oxalati:
– varza kale mov, varza kale verde
– brocolli
– varza collard (eng: collards)
– frunze de nap turcesc (turnip greens)
– salata (eng: lactuca)
Contin oxalati:
– spanac
– patrunjel
– frunze de sfecla
– mangold (eng: chard)
– swiss chard
– rubarba
Nu cunosc daca contin sau nu oxalati:
– rucola (eng: rocket)
– radichio,
– stir comestibil
– varza chinezeasca (pak choi)
– valeriana
Ingrediente pentru 2 portii :
– 2 morcovi curatati si taiati fasii subtiri (scobitoare) sa se faca repede
– 2 ardei sau gogosati colorati, taiati felii
– o mana de rosii cherry taiate in 2
– 1 ceapa medie tocata (sau 4 cepe verzi cu tot cu frunze, tocate)
– 2 catei de usturoi zdrobiti (eu pun 4 – 5 pentru ca imi place foarte mult usturoiul)
– 2 linguri ulei de masline extra
– 1 lingura drojdie de bere inactiva
– mix de condimente uscate italienesti pentru paste (busuoic, oregano, usturoi, ceapa, ardei etc..)
– 1 bol spanac sau frunze verzi pentru salata, fara codita daca aceasta e atoasa (mix la alegere din cele enumerate mai sus)
– sare iodata
– piper proaspat macinat
Puteti folosi orice legume aveti prin casa (dar sa fie legume cat mai aromate deoarece ele dau gustul pastelor) taiate bucatele mai marunte:
– brocoli
– ciuperci aromate
– dovlecel
– 250g paste integrale (fusili) fierte al dente in apa cu sare
Preparare:
1. Calim in ulei ceapa tocata pana incepe sa se inmoaie (aprox 2 min).
2. Adaugam morcovul, ardeiul, condimentele uscate si sare dupa gust. Completam cu 1 canita de apa si lasam pe foc aproximativ 10 min pana legumele sunt aproape facute dar inca crocante.
3. Adaugam rosiile cherry si mai lasam pe foc 2 min pana incep sa se inmoaie.
4. Adaugam salata si mai lasam pe foc 1 min, amestecand in continuu.
Salata isi va pierde din volum si se va “vesteji”. Nu trebuie sa se vestejeasca complet, doar sa se inmoaie putin sa isi piarda din textura crocanta.
5. Oprim focul. Amestecam cu usturoiul tocat si pastele fierte.
Mai adaugam sare, piper si ulei daca e necesar.
6. Servim pastele decorate din belsug cu drojdie de bere inactiva.
Alternativ puteti amesteca drojdia pentru o varianta mai cremoasa a acestor paste.
Timp de preparare:
30 min
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa de ingrediente si de unde le puteti procura aici