Una din prajiturile mele preferate, parfumata, pufoasa si aromata, cu glazura crocanta din zahar brun.
Ingrediente pentru 1 tava 23 x 33 cm:
Unitatile de masura folosite de mine:
1 cana = 200 ml
1/2 cana = 100 ml
1/3 cana = 75 ml
1 lingura = 15 ml
1 lingurita = 5 ml
Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am incercat si cu faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati 2 linguri de lapte vegetal.
E posibil sa fie nevoie sa adaptati cantitatea de lapte vegetal pentru alte tipuri de faina. Aluatul trebuie sa se poata turna.
Ingrediente uscate:
– 2 cani faina integrala
– 1 lingurita bicarbonat de sodiu
– 1 lingurita scortisoara (1+1/2 daca va place gust mai intens de scortisoara)
– 1/4 lingurita sare
Ingrediente umede:
– 1 cana zahar brun (il adaugam la ingredientele umede pentru a-l dizolva)
– 2/3 cana ulei de canola sau ulei rafinat de floarea soarelui
– 3/4 cana lapte de soia neindulcit
– 1 lingurita extract natural de vanilie, se poate comanda online
– 1 lingurita otet de mere – nu va da gust de otet prajiturii
Pt aluat:
– 1/2 cana nuci tocate mai marisor
– 2 mere mari sau 3 mere mici curatate de coaja si date pe razatoarea mare (1+1/2 cana)
Glazura:
– 1/2 cana zahar brun pudra
– 1+1/2 lingura lapte de soia sau zeama proaspata de lamaie
Aparatura si ustensile necesare:
Rasnita de cafea pentru a face zahar pudra.
Preparare:
1. Intr-un bol amestecati ingredientele uscate folosind telul pana se omogenizeaza bine
2. Intr-un alt bol amestecati ingredientele umede folosind telul pana se omogenizeaza bine
3. Turnati ingredientele umede peste cele uscate amestecand cu telul pana se combina.
Nu amestecati exagerat de mult si nu folositi mixerul.
4. Adaugati nucile si merele rase si amestecati pana sunt incorporate. Nu amestecati excesiv, altfel riscati sa iasa un blat lipicios.
5. Turnati blatul in forma de copt in care ati pus hartie de copt
6. In functie de cat de tare va grabiti puteti alege temperatura de coacere:
Preincalziti cuptorul la 160 grade. Prajitura se coace 50 min timp in care nu deschidem usa de la cuptor.
La 180 grade are nevoie de 40 min si iese la fel de delicioasa. Nu deschideti usa cuptorului pe durata coacerii.
Dupa trecerea timpului verificati cu o scobitoare daca e gata.
7. Cat timp blatul e in cuptor pregatiti glazura amestecand ingredientele cu o lingura.
Trebuie sa iasa o pasta groasa si omogena care se poate intinde usor – ajustati cantitatile daca e necesar.
8. Intindeti glazura cat timp prajitura e inca calda si lasati-o 30 min la racit timp in care glazura se va intari.
Timp de preparare:
10 min + timpul de coacere
Costuri:
03.01.2015
– faina integrala aprox 5-7 lei / kg => ~ 2 lei
– zahar brun pudra sanovita 6.3 lei / 500g sau zahar brun cristalizat sanovita 10 lei / kg => 2 lei
– bicarbonat de sodiu, scortisoara, sare, otet de mere => ~1 leu
– lapte de soia Inedit ~7 lei / 750 ml, marca Lidl 6 lei / 1 litru => 150 ml lapte de soia => 1 leu
– extract natural de vanilie 50 lei sticluta Miracolul Plantelor => 3 lei
– mere => 1 leu
– nuci => 2 lei
Total: ~16 lei / tava
Ingrediente pentru 1 tava 23 x 33 cm:
Unitatile de masura folosite de mine:
1 cana = 200 ml
1/2 cana = 100 ml
1/3 cana = 75 ml
1 lingura = 15 ml
1 lingurita = 5 ml
Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am incercat si cu faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati 2 linguri de lapte vegetal.
E posibil sa fie nevoie sa adaptati cantitatea de lapte vegetal pentru alte tipuri de faina. Aluatul trebuie sa se poata turna.
Ingrediente uscate:
– 2 cani faina integrala
– 1 lingurita bicarbonat de sodiu
– 1 lingurita scortisoara (1+1/2 daca va place gust mai intens de scortisoara)
– 1/4 lingurita sare
Ingrediente umede:
– 1 cana zahar brun (il adaugam la ingredientele umede pentru a-l dizolva)
– 2/3 cana ulei de canola sau ulei rafinat de floarea soarelui
– 3/4 cana lapte de soia neindulcit
– 1 lingurita extract natural de vanilie, se poate comanda online
– 1 lingurita otet de mere – nu va da gust de otet prajiturii
Pt aluat:
– 1/2 cana nuci tocate mai marisor
– 2 mere mari sau 3 mere mici curatate de coaja si date pe razatoarea mare (1+1/2 cana)
Glazura:
– 1/2 cana zahar brun pudra
– 1+1/2 lingura lapte de soia sau zeama proaspata de lamaie
Aparatura si ustensile necesare:
Rasnita de cafea pentru a face zahar pudra.
Preparare:
1. Intr-un bol amestecati ingredientele uscate folosind telul pana se omogenizeaza bine
2. Intr-un alt bol amestecati ingredientele umede folosind telul pana se omogenizeaza bine
3. Turnati ingredientele umede peste cele uscate amestecand cu telul pana se combina.
Nu amestecati exagerat de mult si nu folositi mixerul.
4. Adaugati nucile si merele rase si amestecati pana sunt incorporate. Nu amestecati excesiv, altfel riscati sa iasa un blat lipicios.
5. Turnati blatul in forma de copt in care ati pus hartie de copt
6. In functie de cat de tare va grabiti puteti alege temperatura de coacere:
Preincalziti cuptorul la 160 grade. Prajitura se coace 50 min timp in care nu deschidem usa de la cuptor.
La 180 grade are nevoie de 40 min si iese la fel de delicioasa. Nu deschideti usa cuptorului pe durata coacerii.
Dupa trecerea timpului verificati cu o scobitoare daca e gata.
7. Cat timp blatul e in cuptor pregatiti glazura amestecand ingredientele cu o lingura.
Trebuie sa iasa o pasta groasa si omogena care se poate intinde usor – ajustati cantitatile daca e necesar.
8. Intindeti glazura cat timp prajitura e inca calda si lasati-o 30 min la racit timp in care glazura se va intari.
Timp de preparare:
10 min + timpul de coacere
Costuri:
03.01.2015
– faina integrala aprox 5-7 lei / kg => ~ 2 lei
– zahar brun pudra sanovita 6.3 lei / 500g sau zahar brun cristalizat sanovita 10 lei / kg => 2 lei
– bicarbonat de sodiu, scortisoara, sare, otet de mere => ~1 leu
– lapte de soia Inedit ~7 lei / 750 ml, marca Lidl 6 lei / 1 litru => 150 ml lapte de soia => 1 leu
– extract natural de vanilie 50 lei sticluta Miracolul Plantelor => 3 lei
– mere => 1 leu
– nuci => 2 lei
Total: ~16 lei / tava
Sursa inspiratie Chloe Coscarelli
Glazura din zahar brun praf si lapte de soia