Prajitura de ciocolata cu crema de ciocolata si aroma de portocale

Prajitura de ciocolata cu crema de ciocolata si aroma de portocale

Prajitura de ciocolata cu crema din tofu silken & ciocolata neagra cu portocale si bucati de portocale
Prajitura de ciocolata cu glazura din lapte de soia & ciocolata neagra cu portocale si bucati de portocale

Prajitura cu ciocolata super delicioasa, perfecta fara ingrediente de origina animala.
Simplu si rapid de preparat, din ingrediente simple.
Pe lista mea de prajituri preferate.



Ingrediente:



Cantitatile date sunt pentru aprox 1.5 kg prajitura cu crema, tava mare dreptunghiulara (23x33cm) sau 18 cupcakes.

Unitatile de masura ce le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar le puteti si cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana       = 200 ml
1/2 cana    = 100 ml
1/3 cana    = 75 ml
1 lingura   = 15 ml
1 lingurita = 5 ml
Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in plus in jur de 20% lapte vegetal (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.

Blat:

Ingrediente uscate:
– 2 + 1/2 cani faina integrala de grau
– 2/3 cani pudra de cacao degresata, deschisa la culoare (daca folositi cacao neagra alcalina va iesi sfaramicioasa)
– 2 lingurite bicarbonat de sodiu
– 1/2 lingurita sare

Ingrediente lichide:
– 1 + 1/2 cani zahar brun (se amesteca in ingredientele lichide pana se dizolva complet)
– 2 cani lapte de soia la temperatura camerei, apa sau cafea neindulcita
(la temperatura camerei, nu de la frigider)
– 2/3 cani ulei: ulei de canola
– 2 lingurite extract natural de vanilie (se poate cumpara online)
(daca se foloseste esenta artificiala din comert cititi instructiunile de pe pachet pt a calcula cantitatea necesara)
– 2 lingurite otet de mere sau otet – nu va da gust de otet prajiturii, e folosit pentru a face prajitura frageda, ca inlocuitor de ou (mai multe info aici)

Crema:

Var 1: crema cremoasa din tofu silken si ciocolata neagra

– 1 tableta ciocolata fara lapte cu aroma de portocala sau zmeura (o gasiti la Lidl)
– 1 pachet 300g silken tofu
– 6 linguri zahar brun pudra sau sirop de agave dupa gust 


Var 2: glazura de ciocolata si lapte de soia – ganache (varianta mea preferata) 

– 2 batoane ciocolata neagra fara lapte, cu aroma de portocale (60%-75% cacao, o gasiti la Lidl)
– 1 cana lapte de soia


Aparatura si ustensile necesare:

Blender pentru crema cu silken tofu.



Preparare:


Blatul:

1. Se preincalzeste cuptorul la 160 grade. Se foloseste o tava 23×33 cm.
    In tava 23×33 cm se coace 30 min fara a deschide usa cuptorului.
    Daca le pregatiti in forme de cupcakes vor rezulta 18 cupcakes care se coc 20 min la 160 grade.

2. Intr-un vas mare se amesteca cu telul in ordinea de mai sus ingredientele uscate.

3. Peste ingredientele uscate se adauga pe rand in ordinea de mai sus ingredientele lichide.
Otetul se adauga ultimul.

Sau amestecati intr-un alt vas ingredientele lichide pana se omogenizeaza, dupa care le turnati peste cele uscate.

4. Se coace fara a deschide usa cuptorului. Dupa ce expira timpul necesar se incearca prajitura cu o scobitoare, daca scobitoarea iese curata prajitura e gata.
Se scoate din cuptor, se rastoarna pe un grilaj si se lasa la racit (eu folosesc grilajul din cuptor).
Dupa ce s-a racit se intinde crema si sa lasa la frigider aproximativ o ora.


Crema (var 1): cu tofu siken

1. Toful si indulcitorul se proceseaza la robotul de bucatarie cu lama S.

2. Ciocolata se topeste pe abur (eu folosesc 2 cani de inox, una mare cu apa si una mica ce o pun deasupra celei mari in care pun ciocolata).

3. Ciocolata topita si crema de tofu se amesteca cu lingura intr-un bol.

4. Se intinde imediat peste prajitura, cat timp e calda, deoarece se solidifica in 30 min.

Crema (var 2): glazura de ciocolata si lapte de soia

– Se pune laptele de soia la fiert. Cand fierbe se adauga ciocolata rupta cubulete. Se amesteca in continuu pana se ingroasa. Se adauga zahar brun sau sirop de agave daca e necesar. Se intinde pe prajitura cat crema e inca lichida.

Timp de preparare:


– Preparare: 30 min
– Coacere: 30 min

A little bit of science:

– Otetul reactioneaza in cuptor cu bicarbonatul de sodiu si creeaza bule, care vor face prajitura buretoasa si pufoasa
– Uleiul inlocuieste untul, de aici si cantitatea aparent mare de ulei.
– Laptele de soia inlocuieste laptele obisnuit

Costuri:

1.5 kg de tort cu crema din tofu silken si ingrediente de calitate a costa aprox 45 lei cu crema din silken tofu  (20 lei blatul, si 25 lei crema din silken tofu)

Sursa de inspiratie:


– pentru blat: veganbaking
– crema cu silken tofu adaptata de la Fleur:  fleursvegankitchen
– glazura ganache inspirata de Post Punk Kitchen


Glazura lapte de soia & ciocolata neagra cu portocale (proaspat intinsa)
Glazura lapte de soia & ciocolata neagra cu portocale (dupa o noapte la frigider)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *