Am avut mari emotii prima data cand am gatit quinoa, ma temeam ca va iesi amara si toxica datorita saponinei.
De atunci am gatit-o de nenumarate ori si e chiar foarte simplu, merita incercat.
– 2 ardei mari
– 1 dovlecel (taiat felii grosute, si in 4)
– 3 cepe verzi (sau mai multe dupa gust) cu tot cu frunze, taiate rondele
– 1 cana de quinoa (prin fierbere isi mareste volumul de 2.5 ori)
– 5 fire de patrunjel tocat
– sare iodata
– ulei de maslinePreparare:1. Quinoa se spala foarte bine in mai multe ape pentru a elimina saponina si gustul amar ce il da (saponina e o substanta toxica). Eu folosesc o oala maricica si o spal de 5 ori ,scurgand apa de fiecare data.
2. Quinoa se fierbe timp de 15-20 minute in apa cu raportul 1/2, o cana de quinoa, 2 cani de apa ;
Cand e fiarta ,devine transparenta si moale, se ia de pe foc si se scurge de apa.
3.Vinetele taiate cuburi se presara cu sare si se lasa sa stea 15 minute pentru a lasa apa, dupa care se storc, se prajesc in putin ulei si se pun deoparte. Se taie legumele: morcovii rondele subtiri, dovlecelul sub forma de semiluna bucati mai groase, ardeiul cubulete, ceapa taiata solzisori si se “calesc” in ulei , aproximativ 15-20 min cat sa ramana inca putin crocante (ca la legumele chinezesti).
Se sareaza, dupa gust. Se serveste cu salata de rosii si castraveti.Timp de preparare:
– Aproximativ o ora (cu tot cu spalatul quinoa).
Info nutritionale:
Quinoa este o pseudo-cereala cu un continut ridicat de proteine si in plus contine toti cei 9 aminoacizi esentiali in cantitatile necesare organismului uman (este o proteina completa).
Pe langa asta mai contine si lizina, fibre si multe vitamine si minerale.




