Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille la tigaie
Ratatouille la tigaie

Ratatouille preparat la tigaie necesita cam mult timp dupa standardele mele, rabdare, sa nu cumva sa ti se faca foame pe parcus ca ajungi sa comanzi o pizza si sa mananci tocanitza ratatouille a doua zi 🙂
Legumele se calesc separat si la final se amesteca, deci ai 2 optiuni: ori le calesti in paralel si murdaresti multe vase, ori le calesti pe rand si iti ia 2 ore sa termini 🙂 Sau, a treia optiune le calesti pe rand in aceeasi cratita, vezi reteta aici

Am mai pregatit o varianta de ratatouille la cuptor, aceleasi ingrediente se pun toate la cuptor si se coc acolo frumos si rapid, gata intr-o ora. O optiune mai rapida cu rezultat similar dar nu identic, o prezint si pe aceasta mai jos.

Delicioase ambele variante, incercati cu incredere 🙂

Ingrediente pentru 4 portii:

– 2 dovlecei medii, taiati cuburi
– 2 vinete marisoare sau 3 vinete mici, taiate cuburi, sarate, lasate sa stea 15 minute cu sare si stoarse de apa – nu sariti acest pas foarte important ! 🙂
– 2 ardei grasi marisori, taiati patrate
– 3 rosii mari , 2 taiate cuburi marisoare, una maruntita sau taiata cuburi mai mici) , sau 1 cana bulion pentru varianta la cuptor
– 3 catei usturoi, zdrobiti cu furculita
– 1 ceapa mar, ttaiata rondele
– busuioc uscat 1/2 lgt
– condimente en provence 1 lgt sau mai mult (amestec: cimbru, busuioc, rozmarin, oregano, levantica, salvie)
– frunze de busuioc proaspat 1/2 cana
– sare
– ulei de masline

Se serveste la alegere cu:
– paine integrala
– orez
– paste spaghete
– mamaliga

Preparare:


Varianta la tigaie:

1. Se calesc in ulei ceapa si usturoiul. Cand sunt gata se pun intr-un vas separat si se lasa deoparte.
Se calesc pe rand dovleceii, ardeii si vinetele – vinetele trebuie in prealabil lasate sa stea cu sare 15 minute si stoarse

2. Se adauga din nou in cratita ceapa si usturoiul gata calite, plus rosiile cu tot cu zeama. Se lasa pe foc 5-10 min pana se fac un sos gros, nu trebuie sa devina pasta, doar sa fiarba putin sa devina aromat.
Se adauga restul legumelor si condimentele uscate, si se lasa pe foc inca 10 min sau cat e necesar.

3. La final se opreste focul si se adauga sarea si busuiocul proaspat si se lasa sa stea acoperit 5 min.

Varianta la cuptor:

S-ar putea sa fie nevoie de o cantitate mai mare de legume, in functie de cat de mare e vasul termorezistent.

1. In acest caz vinetele si dovleceii se taie rondele nu cuburi. Vinetele se sareaza, se lasa 15 minute si se storc de apa apoi.

2. Ceapa si usturoiul se calesc in ulei, dupa care se adauga rosiile cuburi mari si condimentele uscate; se mai lasa pe foc pana devin un sos gros (aprox 5- 10 min) si se sareaza la final.
Sosul de rosii cu ceapa si usturoi gata pregatit se toarna o parte peste si o parte pe fundul vasului sub legumele asezate.

3. Legumele se aseaza intr-un vas termorezistent pe rand: o rondea dovleac, o felie ardei si o rondea vanata.
Peste legume se toarna restul de sos.

4. Cand e gata se scot din cuptor, se presara busuiocul proaspat deasupra si se lasa sa stea acoperit 5 min.


Garnitura:

Se serveste cu orez integral, paste integrale, mamaliguta sau paine, parca cu paine integrala imi place mai mult.

Timp de preparare:

Varianta la tigaie:


– 1.5 ore la tigaie

Varianta la cuptor:


– 1 ora

Variante: 


La cuptor sau la tigaie

Sursa de inspiratie: pentru varianta veche la cuptor nu mai tin minte de unde m-am inspirat cand am gatit-o prima data acum cativa ani dar imi place foarte mult si o gatesc destul de des vara, pt varianta la tigaie petitchef

Ratatouille la tigaie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *