Salata murata picanta (reteta de familie)

Salata murata picanta (reteta de familie)

Salata de varza picanta
Sub forma de sarmale

Aceasta reteta a fost inspirata de la o bunica din Kazakhstan.

Ingrediente pentru 3 kg de amestec in borcane de 800ml:

  • varza, sfecla rosie, morcovi, in proportie de 2/1/1
  • 2-3 ardei iuti
  • cativa catei de usturoi taiati marunt
  • o lingura mare de boia de ardei dulce
  • o lingurita de piper macinat
  • o lingurita de chimin macinat
  • sare neiodata
  • apa
  • un betisor de hrean pe borcan
  • o crenguta de cimbru pe borcan

Preparare:

  1. Varza se taie marunt, morcovii si sfecla rosie se curata de coaja si se rad pe razatoarea cu gauri mari.
  2. Intr-un vas mai mare se amesteca toate, impreuna cu usturoiul, ardeiul iute tocat marunt, piperul, boia si chiminul. Se lasa cateva ore, acoperite cu un servet curat, pana legumele se inmoaie putin.
  3. Pe fundul fiecarui borcan se pun un betisor de hrean si o crenguta de cimbru. Amestecul de legume se indeasa bine in borcane dar trebuie avut grija sa ramana loc cam de doua degete pana la buza borcanului.
  4. Se prepara o saramura cu proportia de o lingura de sare la un litru de apa, care se fierbe si se lasa la racit. Aceasta se toarna in fiecare borcan.
  5. Borcanele se pun pe o tava si se acopera cu farfurioare. Le vom lasa sa fermenteze la temperatura camerei, proces care va dura cateva zile. In acest timp se va forma o spuma care va da pe dinafara, curatati periodic aceasta spuma. Cand se observa ca lichidul nu se mai prelinge peste marginea borcanelor, se insurubeaza capacele, borcanele se sterg si se depoziteaza.
  6. Ca o varianta a acestei salate: se oparesc frunze de varza si amestecul de legume si condimente descris mai sus se impacheteaza sub forma de sarmale.La fel, se pun in borcane crengute de cimbru si betisoare de hrean, se asaza strans sarmalele, presarand intre ele amestecul de varza, sfecla si morcovi.Se completeaza borcanele cu saramura si in rest se procedeaza ca mai sus. In acest caz recomand borcane mai mari, de 2-3 litri, pentru ca in borcanele mici incap doar cateva sarmale.

Sursa: Marilena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *