


Varza se pune la murat toamna, spre sfarsitul lui septembrie, pentru ca altfel devine prea acra. Aceasta e reteta pe care o foloseste bunica mea. Aceasta reteta esre pentru varianta la borcan.
Ingrediente pentru un borcan de 1700ml:
- 2 kg varză
- 4 frunze de dafin
- 1 plic boabe piper
- 1 plic boabe muștar
- 2 linguri de sare neiodată
Reteta:
- Borcanul se spala cu detergent de vase si se pune la uscat
- Varza se curata de frunzele exterioare si se spala. Se scoate cotorul si se taie felii subtiri.
- VARIANTA 1 : Punem varza taiată intr-un bol mare si adaugam peste ea 2 linguri de sare, 20 boabe de piper, 4 frunze de dafin si 3 lingurițe boabe de mustar. Gustați și potriviți de sare. Adaugați și o lingură de zahăr dacă vă place mai dulce. O lasam sa stea de dimineata până seara. Timp in care va lasa apă. Seara punem varza in borcan apasand-o cu mâna ca sa intre cat mai mult si peste ea turnăm apa pe care a lăsat-o.
- VARIANTA 2 – în straturi: Se pun doua maini bune de varza in borcan si se apasa bine cu mâna ca să intre cât mai mult. Deasupra vom adauga o frunza de dafin, 5-6 boabe de piper, una doua lingurite boabe de mustar si o jumătate lingură sare. Aceste este primul strat. In total facem 4 straturi, sărăm la fiecare strat cu o jumatate lingură de sare, dar condimentele le putem pune la fiecare strat sau la 2 straturi.
- Lăsăm varza sa stea la fermentat la temperatura camerei acoperita cu farfurioare. In timpul fermentatiei varza va face spuma deasupa, care nu trebuie inlaturata si bule de aer. Vom sti ca fermentatia este gata atunci cand nu mai sunt bule de aer, in aproximativ o saptamana. Daca ati lasat-o la fermentat intr-un loc mai racoros, fermentatia va dura mai mult. Cand fermentatia e gata capsam capacele si mutam muraturile intr-un loc racoros, de exemplu in pivnita sau intr-un șpais mai racoros (cămară). Se poate consuma in 2-3 săptămani.
- Pentru borcanele la care se umbla des, mai des decat o data pe saptamana, e nevoie să se faca aerare, adica se scoate lichidul din borcan intr-un vas curat si se pune la loc.
Frunze de varza pentru sarmale, la borcan:
E nevoie de un borcan de 5l.
Varza se opareste, frunzele se curata de nervura centrala mai groasa, se ruleaza cate 3-4, se pun strans in borcan. Peste sau printre ele se pot pune varza tocata marunt, marar, cimbru, hrean. Se prepara o saramura in proportia 1 lingura sare neiodata la un litru de apa. Aceasta se fierbe, se raceste si se toarna in borcan. Borcanele se aseaza pe o tava, se acopera cu farfurioare si se lasa cateva zile la fermentat la temperatura camerei. Periodic se curata spuma formata deasupra. Lichidul din borcane va incepe sa se tulbure pe masura ce incepe fermentatia si chiar va da afara din borcane. Cand continutul borcanelor incepe sa se limpezeasca, se completeaza cu saramura daca este cazul, in asa fel incat varza din borcan sa fie complet acoperita, se insurubeaza bine capacele si se depoziteaza. Sunt bune de consumat cam dupa 2 saptamani.
Sursă: maica si Marilena
