Cozonacul Mihaelei cu nucă si cacao

Cozonacul Mihaelei cu nucă si cacao

Cozonacul Mihaelei Zlate poposeste si aici. Nu stiu voi cum sunteti dar, eu nu-mi pot imagina sarbatorile fara cozonac!

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 555 ml lapte vegetal neindulcit
  • 2 plicuri drojdie
  • un praf de sare
  • 250 gr zahar alb
  • 100 ml ulei sau 100 gr unt vegan
  • ⅕  lingurita din fiecare:  turmeric, coaja de lamaie, coaja de portocala
  • Vanilie
  •  2-3 linguri Esenta rom sau cognac ori scotch sa rom
  • 50 g cacao
  • 400  g nuca macinata grosier
  • 400 g rahat de fructe si/sau trandafir
  • 3-4 linguri zahar pentru cacao
  • zahar brun preferabil pentru ornat
  • 4 tavi mici, clasice de cozonac, pe ele scrie 450 sau 500 g
  • hartie de copt
  • cateva linguri faina pentru framantat

Preparare:

Se porneste cuptorul.

Vasul  in care se pregateste aluatul sa fie de cel putin 4-5 litri.

Laptele se amesteca cu: praful de sare, turmericul, cojile de citrice(preferabil netratate), zahar, vanilia si se topec la foc mic pe aragaz, nu trebuie sa fiarba.

Intr-un castronel separat se amesteca 2 linguri de faina cu drojdia, 1 lingurita de zahar si putina apa sau lapte si se lasa la dospit acoperit de un castron mai mare, asta este maiaua. 

Dupa ce s-a triplat maiaua (daca nu s-a umflat im maxim 20 minute se incearca alta drojdie)

laptele sa fie caldut, se incorporeaza toate trei, laptele, maiaua, si paina pana devine un aluat putin mai moale ca cea de paine, daca mai este nevoie se mai pun 50 g de faina. (fara frica nu musca)

Dupa ce s-au incorporat toate ingrediente se framanta cu uleiul treptat, viguros vreo 20 minute(nu, nu trebuie sa se dezlipeasca de maini neaprat ci mai degraba sa nu se lipeasca excesiv de marginile vasului) si se lasa la dospit acoperit, se verifica dupa 30 minute si cand s-a triplat aluatul fara sa se sparga se formeaza cozonacii. 

Intre timp, rahatul se taie bucati mici, cacaoa se amesteca cu cateva linguri de zahar, nuca, esenta de rom,cateva linguri de apa sau lapte si se pune hartie in forme.

(rahatul devine mai usor de manipulat daca este pusa in cateva linguri de faina si nu se mai intinde in aluat la copt)

(compozitia de nuca trebuie sa fie cu o consistenta unui gem gros)

Cand s-a triplat aluatul se pune pe masa de lucru, acum avem optiunea de a il pregati cu ulei sau faina, eu am ales faina sa nu il fac prea gras. 

Se imparte in 4 parti egale, se presara cu faina si 3 din ele se pun la loc in vas.

Fiecare parte poate fi modelata si umplut dupa preferinta, rulat clasin doar o data sau 2, ori daca aveti rabdare faceti model, eu am ales sa fac 3 cozonaci  impletiti in 2 si unul simplu umplut doar cu nuca.

Prima bucata de aluat se imparte in doua, fiecare parte se intinde cam la crosimea de 1.5 cm, se umple cu rahar si compozitia de nuca si se ruleaza, aceeasi procedura si cu celalalt, se  impletesc in spirala cele doua aluaturi umplute si rulate si se pun in tava, se repeta procesul pentru fiecare aluat in parte folosidu-va de faina si sucitor, numai asa iese egal(pentru a se coace frumos) si estetic. 

Dupa ce s-a terminat aluatul se lasa la dospit(in tavi evident) iar pana se dubleaza si se pun la copt, deasupra se poate unde cu putim lapte sau apa si presara zahar brun inainte de a fi bagat in cuptor, sau dupa ce a fost scos din cuptor si racit uns cu ceva sirop pentru stralucire. 

 Se coc la o temperatura de 180 grade sau treapta mijlocie  in 30-40 min sau depinzand de cuptor, se poate face si testul cu scobitoarea, cu specificatia ca este posibil sa scoateti scobitoare murdara de cacao. 

Resurse: Reteta preluata de pe veganinromania.ro si „Hrana Pozitiva”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *