rPana acum am descoperit aceste variante de frisca vegana:
1. Din nuci caju (cea mai buna si mai simpla)
2. Din lapte de cocos la conserva (cu gust delicios de cocos, pe locul 1 in top alaturi de frisca de caju)
3. Mix nuci de caju si lapte de cocos la conserva
4. Frisca vegetala din comert
6. Intaritor vegan pentru frisca
1. Din nuci de caju (cea mai buna si mai simpla)
Frisca din caju e mult mai densa si mai grea decat frisca din lapte.
Gustul e asemanator si e chiar delicioasa.
Ingrediente:
– aproximativ 30 nuci caju (o canita)
– 1 lingurita zeama proaspata de lamaie
– apa plata cat se cere (cam cat sa acopere nucile pana la jumatate)
– indulcitor la alegere: zahar brun pudra sau sirop de agave
– optional:1/4 lgt esenta naturala de vanilie
Aparatura si ustensile necesare:
Blender fix vertical cu vas de capacitatea de 200-300 ml.
Daca nu aveti vas cu capacitate asa mica sau un blender profesional puternic (gen Vitamix) mariti cantitatea de ingrediente. Blenderul meu e cam obosit si nu paseaza bine cantitati mici de ingrediente in vasul mare, dar in vazul mic isi face foarte bine treaba.
Reteta:
1. Lasati nucile caju la hidratat in apa plata 4-8 ore sau peste noapte.
Daca nu aveti timp sa faceti asta fierbeti-le 5 minute, se vor inmuia si se vor umfla.
2. Scurgeti-le de apa in care au stat sau in care le-ati fiert si procesati-le la blenderul vertical impreuna cu restul ingredientelor.
3. Pastrati frisca in frigider. Preferabil lasati-o sa stea cateva ore la frigider inainte de a o servi.
2. Din conserva de lapte de cocos gras
Frisca din lapte de cocos are aceeasi densitate si textura ca frisca din lapte de vaca.
Are gust placut si fin de cocos, delicioasa!
Ingrediente:
– 1 conserva de lapte de cocos foarte grasa (recomand Dr Goerg Premium sau Dr Goerg). Lasati-o la frigider de pe o zi pe alta fara a o scutura inainte.
– indulcitor la alegere: sirop de agave, sirop de artar sau zahar brun pudra
Grasimea din cocos se va separa de apa de cocos, se va aduna la suprafata si se va solidifica.
2. O data scoasa din frigider, conserva se intoarce cu fundul in sus.
O deshidem si scurgem lichidul intr-un alt vas.
Grasimea de cocos va ramane pe fundul conservei.
3. Aceasta grasime solidificata se culege din conserva (va fi cam jumatate din conserva) si se bate bine la mixer impreuna cu indulcitorul ales.
4. Lasati-o in frigider cateva ore sa se intareasca.
3. Frisca vegetala din lapte de soia si ulei de cocos
Aceasta este o reteta inovatoare pe care am gasit-o recent.
Ingrediente:
- 474 ml lapte de soia
- 454g ulei de cocos rafinat fara gust
- 100g zahar pudra
- 1/2 lingurita Guma Xantan sau Guma guar (pot fi omise)
- 10 ml extract natural de vanilie
4. Frisca vegetala din comert
Mai greu de gasit la noi.. 🙁 In supermarketuri sunt multe variante de frisca la tub pe care scrie “Pe baza de plante”, dar daca citesti ingredientele vezi ca pe langa baza de ulei din plante contin unt, lapte sau proteine din lapte 🙁 Deci nu !
[update 26.09.2015]
Cand credeam ca nu mai exista speranta sa gasesc frisca vegana in Romania… hop frisca vegana si bio de la Biostil.
Vad ca inca nu au introdus-o in magazinul online dar sper sa faca asta cat mai repede.
Cei din Timisoara si Pitesti o pot achizitiona direct din magazin, pentru cei din restul tarii probabil se poate comanda telefonic.
5. Intaritor vegan pentru frisca
In cautarile mele prin magazine nu am reusit sa gasesc frisca vegana, tot ce am gasit a fost intaritor de frisca vegan la DM si la Biostil (aprox 2 lei un plic pentru 200 ml smantana vegetala).
Pentru a face frisca avem nevoie de smantana vegetala cu continut de grasime 30-40%.
In magazinele din Romania am gasit smantana vegetala in zeci de variante, insa toate cu 18% continut de grasime.
Am incercat si asa in speranta ca acest intaritor va face magie si va transforma smantana vegetala in frisca, dar nu mi-a iesit 🙁 Am obtinut o crema dulce si gustoasa dar nu frisca.
Poate ii gasiti voi utilizare acestui praf vegan 🙂
Buna ziua! Cea de la megle este vegana si se găsește in aproape toate supermarketurile!