Ingrediente pentru o tava 23x33cm sau mai mare:
Unitatile de masura pe care le folosesc (eu folosec cani speciale de masura, dar se poate de asemenea cantari sau masura cu o cana gradata):
1 cana = 200 ml
1/2 cana = 100 ml
1/3 cana = 75 ml
1 lingura = 15 ml
1 lingurita = 5 ml
Cantitatile date sunt pt faina integrala de grau Terra Natura.
Am mai incercat faina integrala de grau Bio All Green si aceasta necesita mai mult lichid, daca o folositi mai adaugati in jur de 20% lapte vegetal in plus (adaugati-l treptat).
Acest lucru e valabil daca folositi orice alta faina, daca e necesar adaugati mai mult lichid sau mai multa faina, cum cere aluatul.
Aluatul
– 500g faina integrala Terra Natura, sau faina alba, sau 150 g faina integrala si 350 g faina integrala
– 1 plic praf de copt (Trebuie sa scrie pe plic pt 500g faina)
– 2/3 cana ulei de canola, sau ulei de floarea soarelui
– 1+1/2 cana lapte de soia
– 1 vf cutit sare iodata
– 1 kg dovleac gata curatat si ras pe razatoarea mare (daca va place si mai multa umplutura puteti pune mai mult dovleac)
– 1/3 cana zahar brun
– 1/4 cana ulei de canola, sau ulei de floarea soarelui (rezistent la temperatura inalta si cu gust neutru)
– 1/4 lgt scortisoara macinata
Zahar brun pudra pentru final
Cuptorul si tava
– tava 25/34 cm
– temperatura de coacere 180 grade
– durata de coacere 40 min
– cuptorul se porneste pe programul cu ventilatie, si se preincalzeste inainte de a da placinta la cuptor
Aparatura si ustensile necesare:
Tel, sucitoare, hartie de copt, tava de copt
Preparare:
1. Pregatim aluatul:
Se amesteca ingredientele lichide si zaharul pana zaharul s-a dizolvat complet.
Separat amestecam ingredientele solide.
Ingredientele solide se combina cu cele lichide. Se framanta cu mana pana se incorporeaza si se obtine un aluat omogen si elastic (se framanta intre 5-10 min).
Aluatul trebuie sa fie putin elastic si gros, dar nu sfaramicios. Daca iese sfaramicios mai completati cu lapte de soia si framantati-l bine pana se omogenizeaza.
Impartiti aluatul in 2 sfere egale si puneti-l deoparte.
2. Pregatim umplutura:
Curatam dovleacul de samburi, coaja si il radem pe razatoarea mare – partea cea mai complicata si de durata a retetei.
Il calim in ulei pana se inmoaie, aprox 10 min la foc mediu. Amestecam in continuu sa nu se prinda.
Adaugam zaharul si mai amestecam 1 min pana zaharul se topeste. Gustati, si daca va place mai dulce mai adaugati zahar.
Daca dorim putem adauga si 1/4 lgt scortisoara, omogenizam si oprim focul. Punem umplutura deoparte.
3. Dam forma aluatului:
Impartim aluatul in 2 bucati egale carora le dam forma sferica.
Taiem 2 bucati de hartie de copt potrivite pentru tava ce o vom folosi.
Pe rand intindem cu mana sau cu sucitorea, cat mai uniform fiecare bucata de aluat in hartia ei dandu-i forma tavii.
Aluatul e destul de greu maleabil asa ca ii dam forma inainte de a-l pune peste umplutura.
4. Asamblam:
Punem prima bucata de aluat in tava si deasupra intindem uniform umplutura.
Peste umplutura vom pune a doua bucata de aluat deja modelata.
Intepam cu furculita aluatul de deasupra, ca in imaginea de mai jos.
5. Dam prajitura la cuptor in cuptorul preincalzit la 180 grade.
Dupa 38-40 minute testam aluatul daca e gata cu o scobitoare.
Cand e gata se scoate din cuptor, se scoate din tava si se lasa la racit.
Dupa ce se raceste se pudreaza cu zahar pudra cu ajutorul unei site mici.
Se pastreaza la temperatura camerei acoperita cu un prosop, pentru a pastra blatul crocant.
La noi nu a rezistat mai mult de 1 zi, deci nu stiu cum se comporta mai mult de 1 zi in aceste conditii.
Timp de preparare:
20 min curatat si ras dovleacul
20 min pregatirea aluatului si asamblarea
40 min la cuptor
Costuri :
12.12.2015
– 1 kg dovleac gata ras de la piata 5 lei (1.5 kg dovleac intreg 3 lei)
– 500g faina integrala de grau Terra Natura 3.2 lei
-lapte de soia 2 lei
– zahar brun 1 leu
– 1 plic praf de copt 1 leu
Total: 15 lei o tava mare de prajitura
Alte variante de placinta cu dovleac vegana, cu blat din faina alba:
Alte variante de umplutura:
Mar ras.
Mac.