Daca nu ati mai incercat crema de ciocolata din avocado… va avertizez ca poate crea dependenta 🙂
Crema din avocado ce am folosit-o in acest tort poate fi consumata si ca atare, decorata cu capsuni proaspete si frisca vegetala.
Ingrediente pentru o forma de tort cu diametru de 26 cm (muuuuuult tort, sau 8 – 10 portii):
Blat:
– 400g faina de migdale (migdale crude rasnitate la rasnita de cafea sau robot de bucatarie cu lama S)
Daca nu aveti migdale puteti folosi nuci romanesti, nuci de caju sau alte nuci la alegere sau chiar fulgi de ovaz. Indiferent de varianta aleasa macinati-le la rasnita sau la lama S, pana obtineti o pudra omogena.
– 150g curmale sau alte fructe uscate la alegere, pe care trebuie sa le lasati la hidratat 20 min in apa calduta
– 1 lingurita esenta naturala de vanilie (se poate comanda online)
Crema:
– 5 avocado extra mari (sau 6 mici), copti.
– cacao pudra degresata, dupa gust, (aproximativ 20 linguri de cacao cu varf, poate chiar mai mult)
– 1 lingurita scortisoara pudra
– 4 linguri (15-30g) unt de cacao, topit pe abur( alegeti unt de cacao si unt de cacao prevenite din comertul echitabil)
– 4 linguri ulei de cocos, topit la microunde
Cantitatile pentru uleiul de cocos si untul de cacao sunt orientative. Am facut de mai multe ori acest tort si de fiecare data am jonglat un pic cu cantitatile fara efecte negative 🙂
– indulcitor natural sirop de agave
– 1 lingurita extract natural de vanilie( se comanda onleine)
Frisca:
– 1 conserva lapte de cocos – !! se lasa la frigider de pe o zi pe alta !!
– indulcitor la alegere: sirop de agave, stevie
Decor:
– Fructe moi, la alegere: capsuni, zmeura, mure, piersici decojite, caise, fructe de padure, cirese, banane
Aparatura si ustensile necesare:
– robot de bucatarie cu lama S pentru blat
– blender sau robot de bucatarie cu lama S pentru crema
– rasnita de cafea ptr blat daca nu aveti robot de bucatarie
Preparare:
Blatul:
1. Preparati blatul amestecand la robotul de bucatarie cu lama S toate ingredientele pentru blat, pana obtineti o pasta omogena.
Pasta obtinuta va fi lipicioasa, de consistenta asemanatoare cu plastilina si se va putea modela usor cu mana.
2. Intindeti cu mana pasta obtinuta intr-o forma pentru tort cu inel detasabil. Pentru ca pasta e cam lipicioasa am pus pe fundul formei de tort si hartie de copt ce va preveni ca tortul sa se lipeasca.
Daca nu aveti forma speciala de tort poti folosi o oala oarecare “captusita” cu hartie de copt astfel incat apucand de marginile hartiei tortul sa iasa usor din forma.
Crema:
4. Avocado se paseaza la robotul de bucatarie pana devine o crema fina.
5. Se adauga restul ingredientelor pentru crema si se omogenizeaza.
6. Se toarna peste blat si se da la congelator pana preparam frisca.
Frisca:
7. Nu uitati sa puneti conserva de lapte de cocos in frigider pe o suprafata dreapta cu o zi inainte de prepararea tortului.
Grasimea din cocos se va separa de apa, se va aduna la suprafata si in timp se va solidifica.
In ziua in care doriti sa preparati tortul scoateti conserva din frigider, intoarceti-o si deschideti-o. Scurgeti lichidul intr-un alt vas (pastrati-l pentru smoothie) si culegeti cu o lingura grasimea alba solidificata. Grasimea si indulcitorul se bat la mixer pentru a obtine frisca din cocos.
Daca nu reusiti sa obtineti o frisca, amestecati-o cu o lingura pana obtineti o textura omogena cu o consistenta fina.
Eu nu am reusit niciodata sa obtin acea consistenta pufoasa pentru frisca, dar am reusit sa obtin o crema de cocos delicioasa si aerata. Chiar daca nu ia in volum precum frisca, important e sa fie omogenizata bine pentru a avea o textura fina.
Un tutorial in limba engleza cu imagini gasiti aici: aici
8. Frisca obtinuta se intinde peste crema de ciocolata.
9. Se decoreaza cu fructe.
10. Se da la congelator cateva ore pana ingheata partial sau total.
11. Servire:
Congelator:
Tortul se tine la congelator cel putin 4 ore.
Cu o ora inainte de servire se scoate din congelator si se tine la temperatura camerei.
Frigider:
Se scoate din congelator si se lasa 2 ore la frigider inainte de a-l servi.
Eu am pregatit blatul si crema cu o seara inainte si l-am tinut la congelator. In ziua fatidica (pentru tort) am pregatit doar frisca si capsunile, l-am lasat sa stea o ora in frigider si l-am servit, yummy yummy.
Timp de preparare:
– 30 min, timp de asteptare 2 ore 🙂
Sursa de inspiratie: Emily – Rawsome vegan life
Spune-mi, te rog, de unde cumperi conserva aceea de lapte de cocos? Multumesc. PS: nu sunt fdin TM, dar sper sa o gasesc si in Bucuresti 🙂
Lapte de cocos se gaseste la magazinele naturiste si plafaruri, la unele supermarketuri de exemplu Billa (sectorul de produse internationale) sau la Auchan.
Eu caut sa fie fara conservati sau agenti de ingrosare, marcile care respecta aceste conditii ce le-am folosit sunt Dr Goerg si Rapunzel.
Se pot comanda si de pe internet.
http://www.superalimente.ro/cumpara/lapte-de-cocos-organic-dr-georg-400-ml-2365292 ,
http://www.rapunzel.ro/lapte-de-cocos-bio/produs-bio-lapte-de-cocos-bio-rapunzel
Spor la bucatarit 🙂