Ingrediente pentru 6 litri de ciorba:
Pentru ca ciorbele de legume se pot face in zeci de combinatii, reteta ce o prezint e una generica, inspirata de 2 mamici 🙂 mama lui Luci, Marilena si mami :
Ciorba:
– 4 litri apa
Legume:
– 1-2 cepe
– 2 pana la 4 morcovi mari
– 2 ardei rosii
– 500 -> 700g cartofi
– 2 radacini patrunjel
– jumatate telina
– 1 radacina pastarnac
Toate legumele se taie cubulete
– 3 linguri cu varf tarhon proaspat taiat marunt (sau mai mult, dupa gust)
– o legatura patrunjel taiat marunt, sau cateva fire de leustean (o varianta la alegere)Doua Variante la alegere:
Var 1, alba:
– boia de ardei dulce + iute
– smantana vegetala, se adauga la final (reteta pentru smantana vegetala din caju aici ),sau smintina vegetala din comert
Var 2, rosie:
– passata de pomodoro 300 ml, sau bulion 300 ml
– la alegere: 3 linguri zeama de lamaie, bors sau cateva linguri de otet (pentru acrit)
– sare
– piper
– ulei
Smantana vegetala din caju:
1. Legumele se “calesc”cateva minute in ulei ,(exceptand cartofii) si boia de ardei.
2. Se adauga apa si sarea, si se lasa la fiert. Cand morcovii incep sa devina moi se adauga si cartofii
3. Cand e gata se poate completa cu bulion si se mai lasa sa dea un clocot, daca alegi varianta de supa rosie.
4. Se opreste focul si se adauga frunzele de tarhon si patrunjel sau leustean maruntite, si se lasa sa stea acoperit cateva min.
5. Se acreste cu zeama de lamaie, se mai adauga ulei de floarea soarelui daca e nevoie, piper si se mai sareaza daca e necesar.
6. Pentru varianta de supa alba, chiar inainte de servire se acreste cu smantana vegetala. Daca folositi smantana vegetala din comert aceasta s-ar putea sa nu fie acra, deci mai adaugati zeama de lamaie.
7. Smantana de caju se prepara procesand toate ingredientele la blender pana devin o crema fina.
– 40 min
Sursa -Blaj, jud Alba