Cea mai delicioasa ciorba de fasole, trasmisa din strabunici in strabunici in strabunici…
Ingrediente (pentru 6 portii) :Ciorba:
– fasole boabe preferabil alba, nefiarta (500g)
Legume:
– morcovi 2-3 bucati , taiati cubulete
– ardei rosu gras 1 buc, taiat cubulete
– ceapa 1 bucata , taiata solzisori
– radacina telina 1/4 , taiata cubulete
– radacina patrunjel 1 buc, taiat cubulete
– pastranac , radacina 1 bucata taiat cubulete
– passata di pomodoro 300 ml, sau 300 ml bulion
– ulei dupa gust, in general, 1-2 linguri
– sare iodata
Verdeturi:
– patrunjel- maruntit 1 legatura
– leustean, 1-2 crengute, maruntit
Optional se poate acri , la alegere cu:
– zeama de lamaie
– iaurt vegan acrisor, smantina vegetala din comert sau smintina din caju (reteta aici ). Daca folositi smantana din comert s-ar putea sa nu fie acrisoara deci va fi nevoie sa mai adaugati putina zeama de lamaie dupa gust.
Smantana vegetala din 150 g de caju: reteta completa aici:
Se poate servi si fara smantana, eu o mananc cum am chef, uneori doar cu paine integrala.
Servita cu paine integrala vom avea o mancare satioasa ce formeaza proteina completa.
Preparare:
1. Fasolea se lasa la inmnuiat 12 ore( peste noapte), in frigider
2. Se scurge de apa si se pune la fiert direct in apa rece; In timp ce fierbe se schimba apa o data cu apa fierbinte, iar pe la jumatatea timpului de fierbere (dupa ce ai schimbat apa) se pune sarea si se lasa la fiert pana fasolea se “topeste in gura”. Se scurge de apa si se pune deoparte.
3.Optional, legumele impreuna cu boia se calesc putin in ulei aproximativ 10 min. Peste, se toarna apa fiarta in prealabil. Se adauga frunzele de dafin.
6. Se opreste focul si se adauga patrunjelul si leusteanul taiate marunt.
7. Se serveste simpla sau cu smantana vegana, pentru a o acri. Daca smantana din comert nu e acra mai adaugati zeama de lamaie.
Sursa de inspiratie: mami