Ingrediente pentru 6 portii seitan si preparare:
Seitanul e una din variantele de “carne vegetala”. Cu el se pot face snitzele, tocanitze, fripturi, salamuri vegetale, droburi etc.. si are textura similara cu carnea.
In Romania se poate cumpara gata preparat de la Fitto Fitt, in strainatate e foarte comun in supermarketuri si puteti gasi inclusiv variante marinate sau cu diverse condimente.
Se prepara din gluten praf (proteina din cereale) pe care il putem gasi la majoritatea magazinelor naturiste.
Reteta completa pentru prepararea seitanului o gasiti aici, foarte detaliat si frumos explicata bucatarieindiana.wordpress.com
Cateva completari la reteta originala:
- Eu nu am folosit ghimbir nici garam masala in amestecul de condimente.
- Pentru a condimenta seitanul puteti folosi si mix de condimente pentru carne cumparate din magazin; cautati sa fie fara E-uri si fara potentiatori de arome (!).
- Am folosit aproximativ 300 ml apa si l-am framantat 5 min cum explica in reteta – am procedat pas cu pas asa cum spune reteta. E destul de lipicios si partea cu framantatul e mai dificila, dar nu va descurajati, nu veti face mizerie si bucata ce trebuie sa o framantati e destul de mica, nu se compara cu cozonacii ce ii framanta bunicile 🙂
- Ideal ar fi sa taiati seitanul in bucati de grosimea 1 cm, pentru ca fierbe mai repede si e dimensiunea perfecta pentru a prepara snitzele sau pentru a-l taia mai apoi cubulete/fasii, in functie de preparatul la care il veti utiliza.
- In congelator se pastreaza 3 luni.
Din zeama in care a fiert am facut supa cu taietei:
– am aruncat legumele in care a fiert seitanul,
– am fiert separat in apa plata cu sare taietei de supa fara ou,
– am sarat si piperat cat a fost necesar si am presarat cateva frunze de patrunjel proaspat tocat.
Aduce foarte bine a supa cu taietei facuta cu carne – pentru fanii acelei supe merita incercata! Luciana zicea mai demult ca ea nu ar putea deveni vegetariana din cauza ca ii place prea mult supa cu taietei, si uite-o ca dupa 1 an jumatate vegetariana, e vegana deja de mai bine de jumatae de an si nu duce deloc dorul supei de pui. Supa isi ia gustul de la legume, nu de la carne, bine de stiut.
Din seitan am facut snitzel si l-am servit cu cartofi piure si sos de capere.
Reteta o gasiti aici Candle 79 Seitan Picata
Restul de seitan l-am pus in punga in congelator si l-am folosit mai tarziu.
Timp de preparare:
1 ora pt a prepara seitan
1 ora pentru snitzele, cartofi piure si sos de capere
Surse pentru ingrediente in Timisoara:
Lista completa cu ingrediente aici
Costuri :
Un pachet de gluten pulbelre costa in jur de 3-4 lei
Variante: The Post Punk Kitchen
Sursa de inspiratie: bucatarieindiana.wordpress.com
Buna seara .Se poate face si pe gratag ?
Buna! Nu am incercat. Eventual intrebari pe grupul Facebook Ce mananca Veganii. Gasiti retete foarte bune acolo si multi bucatari creativi .