Oficial, acesta este felul de mancare preferat al lui Luci, sotul meu: omleta din tofu cu legume sau cu cartofi la cuptor.
Diana, cumnata mea, a declarat la fel de oficial ca e mult mai buna decat omleta din oua de gaina.
Zero colesterol, zero grasimi saturate, zero reactii alergice si bube, zero cruzime impotriva animalelor, 100% vegetala . 🙂
Ingrediente pentru 1-2 persoane:
Omleta din tofu se prepara foarte simplu, dar are multe variante in functie de ce legume si condimente alegi sa folosesti.
1. Baza pt omleta din tofu cu legume :
– 1 cutie tofu (aprox 250g) scurs de saramura zdrobit cu mana (simplu sau cu condimente, recomand tofu afumat)
– 1 lingurita ulei de masline, canola sau floarea soarelui
– 4 cepe verzi sau o ceapa uscata medie, tocata
– 1 catel de usturoi, tocat (optional)
– 1 lingurita pudra de turmeric
– 1 lingurita pudra curry
– piper proaspat macinat
– ! nu e nevoie sa mai adaugati sare daca tofu e deja sarat
Ingredientele ce urmeaza se pot combina dupa plac:
2. Legume la alegere (less is more, alegeti 2-3 tipuri de legume si verdeata):
– 1-2 ardei taiati julien sau taiati cubulete
– 500g ciuperci proaspete, spalate si taiate felii (le spal bine si pastrez pielita)
– spanac baby
– buchetele de brocoli taiate in 4
– 1 cana de mazare cruda sau congelata
– 1 cana de fasole boabe gata fiarta
– boabe de porumb
– asparagus taiat bucati de 2-3 cm (se rupe capatul tare si atzos, se pastreaza capetele cu floarea)
Daca folositi brocoli sau spanac aveti grija ca acestea se fac foarte repede, in aprox 5 min sunt gata. De aceea se adauga spre final, mult dupa celelalte legume.
3. Verdeata proaspata la alegere tocata: patrunjel, marar sau busuioc proaspat
4. Condimentele se combina dupa preferinte. Variantele ce le fac eu cel mai des:
- var 1: var de baza: marar sau patrunjel proaspat tocat, piper, curry si turmeric
- var 2: verdeata proaspata tocata (marar, patrunjel, busuioc), mix de condimente uscate en provence (oregano, busuioc, rozmarin, salvie, cimbru) sau alt mix preferat, piper, turmeric
- var 3: Spanac, ardei rosu, curry, turmeric, piper
- var 4: 1 ardei rosu, 500g ciuperci proaspete, spanac, patrunjel sau marar proaspat tocat, curry, turmeric si piper
- var 5: turmeric, chimen macinat, cimbru si drojdie inactiva
Puteti experimenta adaugand 1 lingura de drojdie inactiva uscata la finalul prepararii.
Incercati mai multe combinatii de condimente pana o gasiti pe cea perfecta. 🙂
Aceasta reteta poate fi adaptata dupa bunul plac, se pot combina ingredientele cum aveti chef ( ingredientul de baza este tofu, restul imaginatie ).
Preparare:
1. Ceapa si usturoiul se calesc in ulei timp de 2 minute, pana se inmoaie. Daca folosim si ciuperci proaspete le adaugam dupa cele 2 minute peste ceapa si usturoi alaturi de putina apa si le calim imreuna aproximativ 15 min.
2. Adaugam legumele, condimentele si turmericul
Le lasam la calit cat e nevoie (5-10 min in functie de legume).
3. Intre timp, pregatim tofu:
Il scurgem de apa din cutie si il zdrobim cu mana.
4. Adaugam tofu peste legume si mai lasam pe foc aproxmativ 5 min, amestecand din cand in cand.
Branza tofu se va inmuia la caldura si isi va schimba consistenta, devenind mai moale. Luam de pe foc si adaugam verdeata, lasam sa stea acoperit cateva minute.
5. Se serveste cu salata de cruditati sau muraturi si paine integrala.
Timp de preparare:
– 15-30 min
Variante: vezi reteta de cartofi la cuptor cu omleta din tofu- tofleta
Q&A:
Info nutritionale:
Tofu (branza de soia) contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, pe scurt este proteina completa.
Ce idee buna, abia astept sa incerc!
Sper sa va placa! Noua ne place mult, e una din felurile noastre de mancare preferate 🙂
Excelent, foarte multe optiuni, cred ca o sa ma opresc la citeva si voi mai adauga spanac, kale, ceapa rosie, cayenne pepper. Imi place sa am o paleta de culori in farfurie, parca e mai apetisanta mancarea.
Merci !!!