Ciuperci, ardei, ceapa caramelizata si mozarella vegana de la Miyoko’s
Aluatul pentru aceasta pizza e dospit la rece si necesita sa stea minim 8 ore la frigider. Vezi si pizza cu aluat dospit la cald.
Zilele trecute am mancat o pizza extrem de delicioasa gatita insasi de Miyoko, si din fericire la numai 2 zile dupa eveniment a publicat reteta pe pagina ei de Facebook Miyoko’s Kitchen.
V-o prezint mai jos tradusa in limba romana si testata ! 🙂
Ingrediente:
Blat pentru 2 pizza medii:
– 4 cani faina alba (Sau 3 cani faina alba si 1 cana faina integrala).
– 2 lingurite sare iodata
– 1 lingurita drojdie uscata activa
– 2 cani apa calduta (nu fierbinte!)
1 cana de masura are 250 ml.
Sos de rosii sau sos pesto.
Sos de rosii la alegere una din multele optiuni:
– 300 ml passata de rosii blenduite cu 1 catel de usturoi (optional), 1 lingura ulei de masline (optional), 1/2 lgt busuioc uscat, 1/2 lgt oregano uscat si sare daca nu contine deja
– 1 borcan mic sos de rosii pentru pizza sau paste gata preparat cat mai simplu (marinara, sau cu usturoi)
Sos pesto:
– 2 maini mari de frunze de busuioc
– 1 catel de usturoi
– 1 lingura ulei de masline
– optional 1 lingura miso
– optional 1 lingura muguri de pin sau nuci macinate
Topping la alegere:
– ciuperci taiate felii subtiri
– ardei feliat
– ceapa caramelizata (! delicioasa pe pizza)
– masline fara samburi
– rosii proaspete rondele
– cateva frunze proaspete de busuioc
– salam vegetal din seitan
– branza vegetala speciala pt pizza
Mozarella vegana din caju a la Miyoko, se gaseste in cartile “Artisan vegan cheese” si “Vegan Meat” de Miyoko Schinner.
Reteta:
1. Dimineata sau cu o seara inainte pregatim aluatul.
Amestecam pe rand cu o lingura de lemn, intr-un bol mare, ingredientele: faina, sare, drojdie uscata activa.
Adaugam apa calduta toata o data si amestecam cu lingura de lemn sau cu mana pana obtinem o compozitie omogena. Lasam sa stea 30 min la temperatura camerei dupa care punem aluatul intr-o punga sau intr-un castron cu capac si il lasam la frigider peste noapte.
Initial aluatul e destul de lichid, insa peste noapte se va intari.
2. Cand a sosit momentul sa preparam pizza pregatim pe rand sosurile rosu sau sosul pesto.
Sosurile sunt simplu de preparat, trebuie doar sa amestecam ingredientele pentru fiecare sos intr-un robot de bucatarie sau blender.
3. Incepe distractia:
Pregatim masa de lucru, o curatam si o tapetam cu faina alba sau integrala.
Rupem aluatul in 2 si formam 2 mingi.
Il intindem intai cu mana apoi cu o sucitoare pana devine subtire, avand grija sa ii dam forma vasului in care il vom folosi.
O data ce e bine intins il ridicam cu ambele maini si il intindem dinspre mijloc spre exterior pentru a ne asigura ca in margine e mai gros.
Il intindem in tava si il decoram intai cu sos de rosii sau pesto apoi cu legume la alegere, incercand sa nu combinam mai mult de 3-4 ingrediente pe o pizza.
4. Cuptorul se incalzeste la 230 grade Celsius (450F). Dam pizza in cuptorul incins pe raftul cel mai de jos.
Are nevoie de 14 min la aceasta temperatura. Si Miyoko recomanda aceasta temperatura.
Inspiratie: Miyoko