Ingrediente:
Varianta 1 – cu ulei si zeama de lamaie
- 3 Vinete
- Ulei de masline sau de floarea soarelui
- Ceapa rosie taiata solzisori, deoarece ceapa rosie are un gust mai putin iute
- Sare iodata
- Zeama de lamaie dupa gust, care o va acri si o va inalbi
Varianta 2 – cu maioneza vegetala de soia
- 3 Vinete
- Ceapa rosie taiata solzisori
- Sare iodata
- Maioneza vegetala de casa (vezi reteta pe blog la Preparate de baza) sau din comert
Varianta 3 – cu avocado
- 3 Vinete
- Un avocado si jumatate curatati de coaja si sambure si pasati la robotul de bucatarie cu lama S
- Ceapa rosie taiata solzisori
- Sare iodata
- Zeama de lamaie dupa gust, optional
Preparare:
- Vinetele spalate se coc in cuptor la 200 de grade timp de o ora. Cand sunt gata se cresteaza pentru a elimina sucul si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se curata de coaja si se toaca marunt cu cutitul sau la robotul de bucatarie cu lama S.
- Vinetele astfel obtinute se amesteca cu restul ingredientelor in cantitati dupa gust.
- In cazul variantei cu avocado, salata de vinete trebuie consumata imediat deoarece avocado se oxideaza si se innegreste. Celelalte variante se pot pastra la frigider cateva zile fara a-si schimba aspectul.