De ce oare s-a inventat smantana din lapte de vaca cand exista smantana de nuci caju?
O varianta super sanatoasa de smantana, foarte rapid de pregatit in casa si fara cruzime.
Perfecta.
Poate fi folosita in deserturi, ciorbe, sosuri, poate fi folosita direct cruda (de exemplu la sarmale) sau in feluri de mancare care se prepara termic.
Inlocuieste perfect smantana de vaca in orice fel de preparate. Cateva exemple :
– tocanite de ciuperci sau spanac
– lasagna la cuptor cu sos rosu si sos bechamel din smantana vegetala
– cartofi frantuzesti la cuptor
– paste cu sos de rosii si smantana
– paste cu hribi
– sos tzatziky
– sos alfredo
Pentru ciorbele de legume, pentru a le face cremoase si albe, in locul smantanii vegetale se poate folosi o conserva de lapte de cocos . Adaugati o conserva la cativa litri de ciorba in ultimele 2 min de fiert .
Laptele de cocos va schimba putin gustul ciorbei, se va simti putin gust de cocos. Veti avea o ciorba mai exotica si atipica, extrem de delicioasa si deosebita.
Daca folositi lapte de cocos reduceti uleiul folosit in prepararea ciorbei (cel mai bine excludeti-l de tot), altfel ciorba va fi mult prea grasa.
Ingrediente pentru 200ml sminta caju :
Cantitatile sunt aproximative, completati cu apa si zeama de lamaie dupa gust.
– nuci caju crude aprox 50 g
– apa plata proaspata (80 ml)
– 1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa (si mai mult daca e necesar, dupa gust)
– putina sare iodata (dupa gust)
Aparatura si ustensile necesare:
Blender vertical fix
Preparare:
1. Nucile caju se hidrateaza in apa pentru a deveni moi, aproximativ 8 ore
Daca va grabiti: se lasa 15 min pana la o ora in apa fierbinte.
Va grabiti foarte tare: se fierb 5-10 minute pana se umfla si se inmoaie
Nu va grabiti, varianta ideala: se lasa intre 8-24 ore la hidratat in apa proaspata in frigider
2. Se scurg de apa in care au stat si impreuna cu apa proaspata si zeama de lamaie se proceseaza la blender timp de 5-10 minute, pana totul se transforma intr-o crema fina.
!! Initial adaugati mai putina apa si completati pana obtineti consistenta dorita.
Daca e nevoie mai opriti blenderul si adunati bucatile de pe peretii vasului.
Timpul de procesare difera in functie de puterea blenderului folosit.Eu am un blender de 750W si are nevoie de 5-10 min.
3. Se sareaza dupa gust.
Timp de preparare:
– 15 min ( plus timpul necesar hidratarii semintelor de caju)
Variante:
Reteta pentru smantana fermentata din migdale sau orice fel de nuci aici
Costuri :
03.01.2015
– 1 punga 200g caju costa 12 lei la Lidl
– 1 lamaie => 1 leu
– sare
Total: ~13 lei /700-750 ml smantana grasa, sanatoasa, gustoasa, bogata in proteine, minerale, vitamine, preparat crud (nu pierde vitamine si enzime in procesul de fierbere) si fara colesterol 🙂
E delicioasa smantana asta, se face super rapid. Sunt superrrr impresionata!
Noah daca zice Cristina, asa o fi
Cum se păstrează?