O reteta simpla si foarte rapida.
Zeama e usoara si racoritoare, cu o aroma delicata, si merge perfect servita fierbinte intr-o noapte friguroasa de iarna.
Ingrediente pentru 4 portii
Legume (alegeti 3-4 legume):
– 5 morcovi, taiati rondele subtiri
– 1 dovlecel mic, taiat in rondele si apoi in semiluna
– 250g ciuperci, feliute
– cateva buchete varza bok choi, aprox 300g (rupeti frunzele, taiati frunzele mai mari in 2 pe latime si tulpina rondele)
– mazare verde cruda in pastai snow peas
– cubulete de tofu simplu
Combinatii posibile: bok choy + morcovi + tofu SAU bok choy + morcovi + ciuperci + mazare verde cruda
– 4 litri apa plata + 1 cub concentrat natural de legume deshidratate pentru supa (sau zeama de legume daca aveti deja preparata)
– 4 linguri sos de soia
– 1 lingurita ulei de masline sau de floarea soarelui (optional)
– 1 lingura otet din orez (mirin) sau suc proaspat de lamaie dupa gust (optional)
– sare dupa gust
Pentru final:
– 2 cepe verzi tocate marunt
– 2 linguri frunze proaspete de coriandru tocate (daca nu-l gasiti sau nu va place il puteti inlocui cu patrunjel)
Taietei:
– 1 pachet 400g taietei asiatici din orez, grau sau hrisca (mai nou imi plac f mult taieteii din hrisca, daca va place hrisca incercati-i in aceasta supa)
Reteta
1. Fierbeti taieteii conform instructiunilor de pe pachet.
Scurgeti-i de apa si treceti-i sub un jet de apa rece si puneti-i deoparte.
2. Intr-o oala mare fierbeti apa, si legumele care fierb mai greu (ciupercile) timp de 5-10 min pana acestia incep sa se inmoaie (daca folositi zeama de legume sau cub concentrat adaugati-le tot acum).
3. Dupa trecerea timpului sau cand legumele incep sa se inmoaie adaugati restul legumelor (morcovi cruzi, bok choy, mazare pastai, tofu, dovlecel) si lasati pe foc inca 5 min pana incep sa se inmoaie dar sunt inca crocante.
4. Opriti focul, adaugati sosul de soia, uleiul si otetul din orez dupa gust.
Adaugati frunzele verzi tocate si ceapa verde si lasati sa stea acoperit 5 min.
5. Combinati supa si taieteii, decorati cu tofu cubulete si serviti cald. Optional condimentati cu piper negru macinat sau sos sriracha (mix de ardei chilli iuti, usturoi si otet).
Variante:
Combinati dupa gust legumele preferate.
Timp de preparare
30 min – 1 ora