Hummus…. elixirul vietii pentru vegani si vegetarieni. 🙂
Ingrediente pentru 4 persoane:
– 1 conserva boabe naut, sau 400g naut fiert
– 2 linguri tahini (pasta de susan)
– 3 linguri ulei de masline extravirgin de calitate, sau dupa gust
– 1 catel de usturoi tocat
– zeama de la o jumatate de lamaie
– 100-150 ml apa plata
– sare
Robot de bucatarie cu lama S, blender manual sau mixer.
Optional puteti incerca cateva variante cu condimente si verdeturi:
- var 1, hummus libanez: frunze de patrunjel tocate fin de la jumatate de legatura de patrunjel;
- var 2: boia de ardei dulce sau iute sau 1 lingura ardei iute tocat marunt;
- var 3: cimbru, foarte putin piper negru macinat & chilli macinati;
- var 4: cu ardei kapia copt: se coace 1 ardei kapia la cuptor, se decojeste si se paseaza marunt la lama S,dupa care se amesteca cu humusul
- var 5: piper, 1/2 lingurita turmeric;
- var 6: frunze proaspete de busuioc;
- var 7: rosii uscate in ulei;
- var 8: servit sau preparat cu ulei de dovleac;
- var 9: cu sfecla rosie coapta sau facuta la gratar;
- var 10: adaugati 1/2 lingurita chimen macinat
- var 11: decorat cu condimente zaatar (puteti comanda online)
Se serveste cu lipie sau paine integrala si salata de cruditati.
Merge foarte bine cu salata tabouleh (salata libaneza de patrunjel) sau orice fel de salata de cruditati.
Preparare:
1. In cazul in care fierbeti nautul de la zero:
Lasati-l la hidratat peste noapte in frigider.
Aruncati apa in care a stat si fierbeti-l in 2 ape la temperatura medie si semiacoperit.
Cand schimbati apa inlocuiti-o tot cu apa fierbinte – eu in general pun la fiert in paralel 2 oale si cand e momentul sa schimb apa il mut in cealalta oala.
Cand e gata se scurge de apa in care a fiert.
In cazul in care folositi naut din conserva aruncati apa si clatiti-l cu apa curata.
2. Procesati in robotul de bucatarie nautul, usturoiul zdrobit, zeama de lamaie, pasta de susan, uleiul si apa.
Pasati-l cat de mult va place, trebuie sa iasa ca un pateu.
Adaugati sarea si condimentele alese si mai mixati putin pana se omogenizeaza.
3. Decorati cu ulei de masline, boabe de naut si condimente.
4. Serviti cu salata, lipie incalzita la cuptor sau pe paine integrala.
De asemenea puteti servi cu bucati proaspete de morcov, ardei si castravete.
10 min – fara a include fiertul nautului, presupunand ca nautul e din conserva
Q&A:
Pot face acasa tahini?
Da. Se prajesc foarte putin semintele de susan cat sa nu se arda. Se macina la rasnita de cafea iar la final se adauga putin ulei de masline sau de susan.
Info nutritionale:
Nautul face parte din familia leguminoaselor; leguminoasele sunt una din cele mai bune sursa de proteine pentru vegani si vegetarieni (insa nu unica sursa de proteine).
Daca esti vegan/vegetarian e recomandat sa mananci in fiecare zi leguminoase (fasole, linte, naut, mazare, soia, alune de pamant).
Susanul e o sursa foarte buna de calciu.
Uleiul de masline extravirgin e o sursa buna de grasimi de calitate (insa nu exagera cu uleiul de oricare ar fi el). Inlocuindu-l cu ulei de canepa sau ulei de nuca ,vei include o sursa foarte buna de acizi grasi esentiali omega 3 (omega 3 si omega 6 se gasesc in raport optim in uleiul de canepa).
Surse de inspiratie: Kuala Lumpur restaurantul libanez, Jamie Oliver
Restaurant cu specific libanez din Kuala Lumpur, aici am descoperit hummusul.
Cel mai bun hummus ce l-am mancat vreodata a fost in Cipru la un restaurant din Larnaka.
Mancarea mea preferata!
A fost foarte bun, Ale!! Intregul meniu de Revelion, de altfel! Yummy! 😀