Tort cu ciocolată și zmeură, cu cremă ganache a la Isa Moskowitz

Tort cu ciocolată și zmeură, cu cremă ganache a la Isa Moskowitz

Cremă densă de ciocolată, gem de zmeură și zmeură prăspătă. Un tort catifelat și delicios pentru oricine iubește ciocolata.

Acest tort poate fi mai dulce sau mai amărui, în funcție de ciocolata folosită la cremă. Alegeți ciocolata în funcție de cum doriți să iasă tortul.

Ingrediente pentru 1 tort :


Unități de măsură


1 cană          = 200 ml
1/2 cană       = 100 ml
1/4 cană       = 50 ml
1 linguriță    = 5 ml

Blat


Ingrediente uscate:

  • 1+1/2 făină albă (jumatate se poate înlocui cu făină integrală)
  • 1/2 cană pudră de cacao degresată
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare iodată

Ingrediente umede:

  • 1+1/2 cană lapte de soia neîndulcit 
  • 1/2 cană ulei rafinat de canola sau ulei rafinat de floarea soarelui 
  •  1/2 cană gem de zmeură
  • 1+1/4 cană de zahăr brun
  • 2 lingurițe extract natural de vanilie (se poate comanda online)

Cremă Ganache de ciocolată

  • 3/4 cană lapte de cocos (nu din acela din conservă, ci lapte vegetal de cocos la tetrapack)
  • 1/4 cană ulei de cocos
  • 250g ciocolată vegană delicioasă (Alegeți o ciocolată gustoasă. Dacă doriți o cremă mai amară alegeți ciocolată neagră cu 60% cacao, altfel alegeți ciocolată cu lapte de orez. Pentru tortul din imagine am folosit ciocolată neagră cu 60% cacao.)
Cantitățile sunt suficiente pentru 2 straturi de cremă, dar nu suficiente pt a acoperi și lateralul tortului.

Pentru decor

  • zmeură proaspătă
  • aproximativ 100g gem de zmeură

Aparatura si ustensile necesare:

  • 1 tavă mare dreptunghiulară sau 2 tavi rotunde cu diagonala de 23 cm
  • tel sau mixer
  • hârtie de copt

Preparare:

Blat

1. Preîncălzim cuptorul al 180 grade C. Acoperim fundul tavii cu hârtie de copt și ungem restul cu ulei.

2. Într-un bol mare combinăm ingredientele uscate folosind telul.

3. Într-un alt bol combinăm ingredientele lichide folosind telul până zahărul e complet dizolvat și gemul e complet incorporat.

4. Turnam ingredientele uscate peste cele umede și omogenizăm foarte bine cu telul sau cu mixerul.

5. Turnăm în tava/tăvile de copt și dăm la cuptor 45 minute fără a deschide ușa cuptorului. Testăm cu o scobitoare înainte de a-l scoate din cuptor.
Dupa ce l-am scos îl lăsăm la răcit în tavă până se răcește complet.

Cremă ganache de ciocolată


1. Într-o cratiță mică antiaderentă topim la temperatura mică ciocolata și uleiul de cocos, amestecând în continuu sa nu se ardă. Puteți face asta și pe abur pentru a reduce la zero riscul de a se arde.

2. Adăugăm laptele de cocos și amestecăm pana se omogenizeaza.

3. Luăm de pe foc și lăsăm la răcit la temperatura camerei 15 min și apoi la frigider încă 15 min. Dacă aveți timp e ok să stea și peste noapte în frigider să se întărească.

Asamblarea


1. Dacă am copt blatul într-o singură tavă mare îl tăiem cu atenție în 2, pe lățime.

2. Ungem primul blat cu gem. Adăugăm 1/2 din cremă. Asezam deasupra al doilea blat și repetăm procesul adăugând un strat de gem și un strat de cremă.

3. E recomandat să îl lăsați la frigider măcar câteva ore înainte de servire sau peste noapte.

4. Înainte de servire decorăm cu zmeură proaspătă. E delicios servit cu înghețată de vanilie <3

Timp de preparare:


Pregatit 10 min
Asamblat 10 min
Copt 45 min
Timp de așteptare să se răcească crema și blatul 30 min – 1 oră

Sursa de inspirație:  Isa Chandra Moskowitz

2 Comments

  1. Îmi place reţeta de cremă! Mereu caut alternative la clasicul "buttercream" care e destul de gras și dulce pentru gustul meu. Iar ca aspect, mi se pare mai fain cu lateralele neacoperite; chiar e la modă stilul "naked cake". 🙂
    E interesantă şi ideea cu dulceaţa de zmeură în blat; se simte la gust?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *